Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat meer gehandicapten aan sport doen. Zij vindt dat mensen met een beperking in hun eigen buurt moeten kunnen sporten en makkelijk moeten kunnen zien welke verenigingen voor hen toegankelijk zijn.

Om dit te bereiken stelt de minister ruim 6 miljoen euro beschikbaar. "Sporten is goed voor geest en gezondheid, en ook minder validen moeten de mogelijkheid krijgen dicht bij huis aan sport te doen", zegt Schippers. Ze vindt dat gehandicaptensport en 'gewone' sport vaker gecombineerd moeten worden. Schippers roept sportclubs en verenigingen op om meer mogelijkheden te creëren voor sporters met een beperking. Het programma ‘Grenzeloos Actief’ gaat hierbij helpen. 

Zetje in de goede richting

Het blijkt dat veel mensen met een beperking niet weten welke sporten ze bij hen in de buurt kunnen doen en ze krijgen vaak geen hulp als ze wel een club vinden. De minister laat daarom een app ontwikkelen die per gemeente een overzicht geeft. Ook krijgen sportclubs hulp bij het opzetten van projecten voor mensen met een beperking. De extra miljoenen die de minister beschikbaar stelt zijn, behalve voor de app, ook voor vervoer en onderzoek en om financiële drempels te slechten. Soms zijn de kosten van het materiaal namelijk ook een probleem.

Blijvende ondersteuning voor gehandicapte sporter

Voor alle gehandicapten geldt, dat als ze eenmaal een sport gevonden hebben die bij hen past, ze blijvend hulp moeten krijgen om die sport ook inderdaad te kunnen blijven beoefenen. Gemeenten worden aangespoord om de speciale buurtsportcoaches meer in te zetten voor deze groep en deze buurtsportcoaches worden bijgeschoold.

'Grenzeloos Actief' 

'Grenzeloos Actief' is een programma van MEE Nederland, Vereniging Sport en Gemeenten, Sportkracht12, NISB/SOS en NOC*NSF en er is zo’n 6,5 miljoen euro voor gereserveerd.

 

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024