Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Helma maakt nog te vaak mee dat haar assistentiehond niet mee naar binnen mag in het café, hotel of restaurant. Ze zette zich eerder in voor de wet die dat goed regelde. “Ik stop pas als de honden nergens meer worden geweigerd.”

“Mijn naam is Helma Verhoeven Jacobs, ik ben niet zichtbaar beperkt, 52 jaar. Ik heb het Ehlers-Danlos-Syndroom (dit is een bindweefselaandoening), epilepsie met grote aanvallen en hartpatiënt. Drie aandoeningen waarbij je aan de buitenkant niet kunt zien dat ik ernstig ziek ben.

Banios, mijn assistentiehond helpt mij 24 uur per dag. Hij geeft ruim van tevoren al aan wanneer er een epilepsieaanval komt zodat ik op tijd hulp kan inschakelen of noodmedicatie kan innemen. Ook assisteert hij mij bij het aan en uitkleden, kasten open en dicht maken, deuren openen en sluiten, alles oprapen wat ik laat vallen, het dragen van boodschappen en zo nog heel veel taken in het dagelijks huishouden.”

Assistentiehonden in de horeca

“Mijn beperking is niet zichtbaar, en mijn assistentiehond is een niet veelgebruikt hulphonden-ras. Hierdoor moet ik vaak uitleggen dat Banios een assistentiehond is. Het blijft ontzettend vervelend om steeds weer te moeten uitleggen wat je beperking is en dat er wetgeving is waarin duidelijk vermeld staat dat assistentiehonden niet geweigerd mogen worden. De nieuwe hygiënecode is vanaf 1 april 2016 hierop aangepast: hulphonden mogen wel worden toegelaten tot restaurants, ook die met een open keuken en buffetrestaurants. Assistentiehonden hebben vrije toegang in alle horecagelegenheden.”

Praten om binnen te mogen

“Een groot knelpunt is vaak dat men het verschil niet ziet tussen een huishond en een assistentiehond. Ook de onwetendheid van het personeel is vaak aan de orde. Zij krijgen alleen de opdracht: honden mogen hier niet naar binnen. Soms sta ik ruim een half uur met het personeel te praten omdat ik ergens niet naar binnen mag. Het kost mij bergen energie terwijl mijn energievoorraad al zeer gering is.

Toch ga ik steeds weer de discussie aan. Iedereen met een assistentiehond moet de vrije toegang hebben in een hotel, restaurant of café. Ik blijf vechten om hier meer bekendheid voor te krijgen. Velen zijn er niet mee bekend.”

Missie: nooit meer weigeren

“Het vaakst worden Banios en ik geweigerd in de horeca. In een restaurant, bar, maar ook nog in heel veel hotels. Mensen gaan hierdoor niet meer op vakantie of blijven maar thuis een hapje eten. Dit is een vreselijke zaak.

Tot op de dag van vandaag ben ik bezig om aandacht te vragen voor assistentiehonden. Dat probeer ik te doen door items te plaatsen in tijdschriften en kranten en vooral ook op social media. Ik hoop dat ik het in mijn leven nog mag meemaken dat men de assistentiehond ziet als een levend hulpmiddel en dat zij nergens meer geweigerd worden. Dan pas is mijn missie helemaal geslaagd.”

Meer weten?

Helma Verhoeven Jacobs heeft zich ingezet voor de wetswijziging en ze werkt samen de overheid voor de campagne Meedoen met een handicap. Lees meer over haar verhaal en de regels rondom assistentiehonden op https://www.zeteenstreepdoordiscriminatie.nl/wie-doen-mee/campagne-meedoen-met-een-handicap

De foto is afkomstig uit de serie 'onafscheidelijk' van Caroline Penris. De volledige serie is te vinden via http://www.carolinepenris.nl/vriendenhulp/  

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024