Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Met ruim honderd mooie activiteiten in het land is de Week van de Toegankelijkheid afgesloten. In veel gemeenten en via lokale organisatie en media was veel aandacht voor toegankelijkheid en toegankelijk uitgaan in het bijzonder. Goed om te zien dat zoveel mensen hun schouders hieronder willen zetten.

Opvallend was dat veel activiteiten gericht waren op mensen laten ervaren wat het betekent om met een beperking uit te gaan. Ook zijn in veel gemeenten afspraken gemaakt voor het verbeteren van de toegankelijkheid van de gebouwen, straten en uitgaansgebieden. De toon was positief en opbouwend, helemaal passend bij het thema Uitgaan voor iedereen.

Samenwerken

Veel organisaties en mensen kwamen bij elkaar om plannen te maken. Elke activiteit werd georganiseerd door minimaal twee of meer partijen. Netwerken was dit jaar een belangrijk onderdeel van de Week van de Toegankelijkheid, want: toegankelijkheid realiseer je samen. Belangenbehartigers, gemeenten en horeca ondernemers hebben elkaar dit jaar zichtbaar gevonden om aandacht te vragen voor toegankelijkheid. Ruim 350 organisaties zijn betrokken geweest bij een activiteit in het land.

Landelijke afspraken

Er zijn ook mooie afspraken gemaakt. Zo heeft de Nederlandse Vereniging voor Poppodia en Festivals toegezegd haar leden te gaan informeren over toegankelijkheid en heeft Koninklijke Horeca Nederland ook actief aandacht gevraagd bij haar leden voor toegankelijkheid door onder andere een aantal schouwen te organiseren.

Krachtig signaal met groot bereik

De aandacht via social media was groot in aanloop naar en tijdens de Week. Met onze Facebook-acties hebben wij afgelopen week zo’n 28.000 mensen weten te bereiken en reporter Kwetsbare Held heeft met persoonlijke vlogs van de activiteiten meer dan 14.000 mensen bereikt. Radio 1 besteedde aandacht aan een de Week van de Toegankelijkheid door aanwezig te zijn bij een activiteit in Almere.

De week in beeld

Tijdens de week heeft vlogger, de Kwetsbare Held, bezoek gebracht aan diverse activiteiten in het land. HIj heeft zichzelf daarbij de vraag gesteld: ' Wat is toegankelijkheid?' en ging op zoek naar antwoorden. Klik hier voor de vlogs.
Bekijk ook de compilatie van de week, deze is hier te zien.
 

Na de Week

Het verbeteren en realiseren van toegankelijkheid houdt natuurlijk niet op na de Week van de Toegankelijkheid. Veel mensen zijn dagelijks aan de slag de toegankelijkheid in de eigen omgeving te verbeteren. Ook wij zijn niet klaar. Op maandag 23 september is er een netwerkbijeenkomst in Arnhem, gevolgd door Amsterdam op 27 oktober. We gaan met z’n allen nog mooie resultaten boeken voor betere toegankelijkheid in Nederland!

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024