Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Waarom maar 6 kamers toegankelijk maken, in plaats van alle 100. Dat vroeg Peter Werther, eigenaar van hotel Mastbosch, zich af bij het maken van zijn verbouwplannen. Hij besloot zijn hele hotel in een klap helemaal toegankelijk te willen maken. Werther was gastheer van de  levendige netwerkbijeenkomst van de Week van de Toegankelijkheid in Breda.

Ruim 30 ervaringsdeskundigen, ambtenaren en ondernemers kwamen op 31 augustus bij elkaar in het hotel om samen aan de slag te gaan voor betere toegankelijkheid. Centraal stond de vraag hoe je samen met anderen goede resultaten kunt bereiken. Netwerken dus!

Oefening

Aan 6 netwerktafels deelden de aanwezigen hun ervaringen en expertise. Er werd er een plan gemaakt om de wens van een ervaringsdeskundige voor meer toegankelijkheid ook echt uit te kunnen voeren. Dit was een goede oefening in samen optrekken voor mooie resultaten.

Gemeente investeert

De Bredase wethouder Miriam Haagh lichtte toe hoe de gemeente werkt aan betere toegankelijkheid van openbare ruimte, gebouwen met een publieksfunctie, informatie, openbaar vervoer, maar ook voor een betere bejegening van mensen met een beperking. Voor het uitvoeren van de Bredase agenda Toegankelijkheid heeft het college voor 2017 en 2018 ruim vier ton beschikbaar gesteld.

Persoonlijk verhaal

Kim Kempeneers wist met haar persoonlijke verhaal de zaal even stil te krijgen. Op jonge leeftijd raakte zij haar beide onderbenen kwijt en met de zaal deelde ze haar ervaringen met uitgaan. Als vrijwilliger bij het poppodium Gebouw-T in Bergen op Zoom weet zij wat nodig is om uitgaan prettig en haalbaar te maken voor mensen met een beperking. Bejegening is daarbij volgens Kim een heel belangrijk onderdeel. Medewerkers staan altijd klaar om ondersteuning te bieden en er zijn speciale plaatsen voor mensen in een rolstoel.  Daar zijn dan ook hun vrienden van harte welkom. Zo kunnen vriendengroepen altijd samen een concert bezoeken en hoeft niemand apart te zitten. Een goede tip voor poppodia of andere concertzalen die hier nog niet aan hebben gedacht.

De netwerkavond in Breda werd mede georganiseerd door Breda Gelijk!, Breda voor iedereen en Zet.

Volgende bijeenkomst: Zwolle

De volgende netwerkbijeenkomst van de Week van de Toegankelijkheid is op

5 oktober in Zwolle

. Het doel is ook hier om met de gemeente, ervaringsdeskundigen en ondernemers kennis te maken en (leuke) activiteiten op te zetten voor in de toekomst. Het onderwerp is natuurlijk: Uitgaan voor iedereen, voor toegankelijke cafés, restaurants en evenementen. Kom je ook? Meld je hier aan.

 

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024