Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

De Culture Music Club in Arnhem is verkozen tot best-toegankelijk café van de kroegentocht 2017. In Arnhem zijn ze op zoek naar nieuwe manieren om horeca-ondernemers warm te krijgen voor meer toegankelijkheid. ‘We gaan graag een open gesprek aan.’

Afgelopen maandag was in Arnhem de netwerkbijeenkomst van de Week van de Toegankelijkheid en het Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten (APCG) in Geniet in de Weerd. Met een ruime opkomst van 32 mensen was het een geslaagde middag.

Kroegentocht

De gezellige kroegentocht op donderdag 5 oktober was een goede aanleiding om in Arnhem met elkaar aan tafel te gaan. Een groep ervaringsdeskundigen bezocht op deze avond zes kroegen op en nabij de Arnhemse Korenmarkt (hét uitgaansgebied). De kroegen werden beoordeeld op fysieke toegankelijkheid, maar ook werd bekeken of het met de ontvangst en gastvrijheid goed gaat. 
Raymond Klaassen, voorzitter van het APCG, ging op pad met de vraag: is die drempel bij de deur de enige drempel? Of zijn er nog meer belemmeringen om goed uit te gaan? Tijdens de netwerkbijeenkomst deelde Raymond Klaassen zijn bevindingen. 
Een goede ervaring werd er opgedaan in de Culture Music Club in Arnhem. Dit muziekcafé is dan ook verkozen als de meest toegankelijk uitgaansplek van de kroegentocht 2017. ‘Iedereen is welkom hier’, laat eigenaar Robbie Zimmerman weten.  

Aansprekende acties

Centraal onderwerp tijdens de netwerkbijeenkomst was het voeren van een open gesprek met alle partijen. Opvallend is dat er weinig ondernemers aanwezig waren bij de bijeenkomst. Ze werden gemist. Met de aanwezigen werd daarom nagedacht hoe ondernemers beter betrokken kunnen worden bij het onderwerp toegankelijkheid. De aanwezige medewerker van Luxor Live gaf dat het ook wel met onbekendheid te maken heeft. Het thema moet aansprekender zijn voor de horeca. Woorden als ‘schouwen’, ‘toegankelijkheid’ en ‘inclusie’ zijn lastige woorden en spreken ondernemers niet meteen aan.
Een meer positieve insteek spreekt ondernemers meer aan. Een toegankelijkheids-kroegentocht wordt door ondernemers positiever ontvangen dan een officiële schouw, was een van de conclusies. 
In de zaal was overeenstemming over het belang van het voeren van een open en positief gesprek. Het APCG gaat een vervolggesprek vormgeven.

Nieuwsgierig?

Vlogger Kwetsbare Held was aanwezig bij de kroegentocht op de Arnhemse Korenmarkt en heeft Edwin gevolgd. Deze kroegentocht werd georganiseerd door het Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten en gesponsord door de horeca-ondernemers op de Korenmarkt.
Bekijk het filmpje via: https://www.youtube.com/watch?v=M8r2X5-lWoE

Ook naar een netwerkbijeenkomst?

Dit jaar staat er nog één netbijeenkomsten op de agenda: Amsterdam (datum volgt). Voor aanmelden en meer informatie klik hier.

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024