Ga je dit jaar meedoen aan de Week van de Toegankelijkheid en kies je ervoor je activiteit online te organiseren? Hoe zorg je dat mensen met een beperking ook mee kunnen doen aan je online activiteit? We geven vier basistips om je online activiteit toegankelijk te maken voor iedereen.
1. Begrijpelijke taal
In Nederland zijn ruim twee miljoen laaggeletterden en mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Deze mensen hebben baat bij begrijpelijke taal. Veel mensen vinden het prettig wanneer je geen moeilijke woorden gebruikt, zoals afkortingen of vaktermen. Spreek rustig en vermijd ‘dure’ of lange woorden. Spreek in korte zinnen.
2. Gebarentolk
In de meeste platforms kun je een gebarentolk als deelnemer toevoegen aan de online vergadering. De deelnemer die de gebarentolk nodig heeft, kan meestal zelf de tolk ‘vastpinnen’ en groter in beeld zien. Zo kan hij of zij de vertaling naar Nederlandse Gebarentaal beter aflezen.
3. Schrijftolk of respeaker
Bij videovergaderingen kun je een schrijftolk of respeaker inzetten. Een schrijftolk zet het gesproken woord om via een speciaal toetsenbord. Een respeaker spreekt dat wat gezegd wordt nog eens rustig en duidelijk na. Een respeaker doet dat via spraakherkenning.
Een schrijftolk kan worden ingezet op tolkuren van een persoon of een organisatie met tolkuren. Heb je geen tolkuren? Dan moet je de schrijftolk net als de respeaker zelf betalen.
Zowel de schrijftolk als de respeaker kunnen live de tolktekst produceren via Text on Tap. Text on Tap projecteert de tolktekst via een apart linkje of over het beeldscherm heen.
4. Audiodescriptie
Een videovergadering maak je voor blinde en slechtziende mensen toegankelijk door visuele informatie te beschrijven met gesproken woorden. Wanneer je bijvoorbeeld een foto of dia laat zien in de vergadering, beschrijf dan wat er te zien is en lees de tekst voor. Soms kan het prettig zijn dat een nieuwe spreker eerst even zijn naam (en functie) noemt voordat hij of zij begint met spreken.
Meer informatie
Wil nog meer weten over hoe je je online bijeenkomst of vergadering toegankelijk maakt? PGOSupport en Stichting Accessibility geven ook goede tips en informatie:
- PGOSupport: 5 tips voor interactie in online bijeenkomsten
- PGOSupport: Een online ALV organiseer je zo – 10 tips
- Stichting Accessibility: Hoe toegankelijk zijn videoconferentie-tools – blog
[Dit bericht hebben we ook vorig jaar, voorafgaand aan de Week van de Toegankelijkheid 2020, gepubliceerd]