Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Vanmiddag om 12.05 uur startte de Week van de Toegankelijkheid 2021 met een live-uitzending vanuit het kantoor van Ieder(in). Het thema Uit & Thuis kwam op allerlei manieren aan bod. Via een ZOOM-verbinding sprak Renée Tuijnman met zes organisaties die dit jaar meedoen aan de Week. Ze vertellen stuk voor stuk enthousiast over wat zij doen om Nederland beter toegankelijk te maken en waarom het voor hen zo belangrijk is:

  • Willemijn Haasken, programmamaker van het Nationale Theater: “De ervaring leert dat er veel meer mogelijk is dan je denkt.”
  • Hilda Snippe, van Taskforce Toegankelijk Leeuwarden:  “Na corona wilden we weer wat meer zichtbaar worden, daarom hebben we met 14 raadsleden een beperkte route gelopen door de stad. Nou, dat was best lastig voor ze.”
  • Zjos Dekker, lid van het superteam van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland: “Ik kan helaas nog niet zeggen welke gemeente gaat winnen, maar ik kan wel zeggen dat het een héél spannende race is.”
  • Marjolein Schoen van LFB Hilversum: “We gaan een legale kroegentocht houden. We vinden het belangrijk dat iedereen echt mee kan doen, en niet alleen online, en dat je ook onverwachts, zonder afspraak overal welkom bent.”
  • Brain Proost, acteur met een beperking spelend in de Eenakter Roadshow van Special Arts : “We leren heel veel van elkaar.”
  • Martine van Dijk, zakelijk directeur van De Nederlandse Dansdagen:  “Iedereen moet van kunst kunnen genieten”.
  • Redo, danser met een beperking: “Toegankelijkheid betekent voor mij dat je je eigen pad kunt bewandelen en niet tegengehouden wordt door dingen waar je zelf geen invloed op hebt.”

Halverwege en aan het eind van de uitzending was er ook nog muziek, toegankelijk gemaakt door muziektolken Theo Stoop en Mirjam Stolk. En uiteindelijk opende Illya Soffer, directeur van Ieder(in), officieel de Week van de Toegankelijkheid 2021.

Opening terugkijken

Opening live gemist? Je kunt de uitzending met ondertiteling of met gebarentolk terugkijken op Youtube:

En wil je meedoen aan een van de vele activiteiten in het land of online?
Bekijk de agenda Waar is wat te doen.

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024