Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Samen op stap. Met of zonder handicap. Ook als het gaat om recreatieve voorzieningen, zoals pretparken, musea, natuurgebieden, vakantieparken, speeltuinen, stadscentra en waar je verder allemaal heen gaat om je te ontspannen en samen te genieten. Dat is het thema van de landelijke Week van de Toegankelijkheid, georganiseerd door de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) in de week van 15-19 oktober 2007.

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid vraagt de CG-Raad op een positieve manier aandacht voor integrale toegankelijkheid. De Week van de Toegankelijkheid is een jaarlijks terugkerend evenement. Dit jaar is het thema ‘Lekker op stap’ en vormen recreatieve voorzieningen het speerpunt.

Activiteiten
Het wordt een feestelijke week, met een groot aantal evenementen, zowel landelijk als plaatselijk. Er zijn in het hele land bijeenkomsten, congressen en debatten rond de toegankelijkheid van de samenleving voor mensen met een beperking.
De hele week organiseren lokale en regionale belangenorganisaties van mensen met een handicap en chronisch zieken eigen activiteiten om de aandacht te vragen voor de toegankelijkheid van de openbare ruimte.

Op maandag 15 oktober organiseert Viziris, de landelijke netwerkorganisatie van slechtzienden en blinden de Dag van de Witte Stok, met als thema ‘Veilige stoep en straat’. Voorzitter Hannie van Leeuwen van de Taskforce Handicap en Samenleving reikt de Buitengewoon Veilig Prijs 2007 uit aan een gemeente of organisatie met goede voorzieningen voor mensen met een visuele beperking.

Op dinsdag 16 oktober lopen mensen met een handicap samen met Haagse politici en bestuurders een (on)toegankelijke stadswandeling om te laten zien waar de stad wel en niet bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar is voor mensen met beperkingen en welke maatregelen er nodig zijn om de toegankelijkheid te verbeteren. Na afloop presenteert Reni de Boer, ambassadeur Onbeperkt Nederland een manifest en een videoclip van het lied ‘Nederland voor iedereen gastvrij’, gemaakt in samenwerking met Lucille Werner.

Op woensdag 17 oktober trekken teams van kinderen met en zonder handicap of ziekte naar pretparken en attracties, om te beoordelen hoe goed ze er gebruik van kunnen maken. De meest toegankelijke recreatieve voorzieningen krijgen aan het eind van de dag, tijdens een landelijke bijeenkomst in Amersfoort, de Kindertoegankelijkheidsprijs 2007 uitgereikt. In Amsterdam wordt op woensdag 17 oktober bijvoorbeeld de toegankelijkheid van Artis getest, in aanwezigheid van burgemeester Job Cohen.

Op vrijdag 19 oktober organiseert de ouderenbond ANBO samen met onder andere de CG-Raad een congres voor gemeenten en bouwers, met als thema ‘Toegankelijkheid van stoep en straat’.

Achtergrond
De samenleving is pas compleet als iedereen mee kan doen. Dat is het uitgangspunt van de CG-Raad, de koepel van ruim 150 gehandicaptenorganisaties en patiëntenverenigingen in Nederland. Integrale toegankelijk betekent dat mensen met allerlei verschillende mogelijkheden en beperkingen gebruik kunnen maken van openbare voorzieningen. Ook als het gaat om ontspanning, gezelligheid en recreatie.

Er zijn in Nederland meer dan twee miljoen mensen met beperkingen. Het kan gaan om allerlei beperkingen, lichamelijk, verstandelijk, zintuiglijk of in energie. Die beperkingen kunnen zichtbaar zijn, maar ook onzichtbaar. Samen met de mensen zonder beperkingen met wie zij op stap gaan, vertegenwoordigen ze een aanzienlijk deel van de bevolking. Integrale toegankelijkheid is daarom een maatschappelijke en een economische noodzaak. Zeker voor recreatieve voorzieningen. Als een gehandicapt kind of een ouder met beperkingen niet mee kan, gaat het hele gezin een deur verder. Als een collega in een rolstoel de trap niet kan nemen, gaat het hele personeelsuitje naar een andere locatie, waar je wel samen plezier kunt hebben.

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024