Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Opgelucht! is het thema van de landelijke ‘Week van de Toegankelijkheid’ van 13 tot en met 17 oktober. Er kan nog veel gedaan worden om de samenleving toegankelijk te maken, maar er zijn ook veel positieve initiatieven. Dankzij rookvrije ruimtes kunnen nu bijvoorbeeld mensen met een luchtwegaandoening naar een restaurant of café. Steeds meer pretparken zijn toegankelijk voor kinderen met een handicap. Daarover zijn we opgelucht!

Met dit thema wordt de aandacht gevestigd op het belang van een schone omgeving. ‘Opgelucht’ staat ook voor de opluchting over de verbeterde toegankelijkheid. De Week van de Toegankelijkheid 2008 concentreert zich op de positieve ontwikkelingen en goede initiatieven.

Programma
In het hele land worden er activiteiten georganiseerd. Lokale en regionale belangenorganisaties worden uitgenodigd om ook zelf lokale activiteiten in het kader van deze week te organiseren. De CG-Raad organiseert samen met VCP, Viziris, Stichting ZET en het Astmafonds een aantal landelijke activiteiten.

Landelijke activiteiten

  • Fotowedstrijd rond het thema ‘Opgelucht’.
  • 13 oktober – Start van de week met kinderactiviteiten en ballonvlucht in Geertruidenberg
  • 17 oktober – Symposium Viziris over auditieve toegankelijkheid en openbaar vervoer
  • 17 oktober – Slotmiddag in Aviodrome, debat toegankelijkheid, bekendmaking winnaar fotowedstrijd

Fotowedstrijd
De CG-Raad organiseert rond het thema ‘Opgelucht!’ een fotowedstrijd. Bijna 200 foto’s zijn ingestuurd, allemaal even mooi, ontroerend of humoristisch. Uiteindelijk worden er vijftien foto’s geselecteerd die meedingen naar de prijzen.
De eerste prijs is gewonnen door Carla Broekhuizen. Het juryrapport: ‘Deze foto verdient de eerste prijs omdat op een voortreffelijke manier, via de tere kledingstof, eigenlijk iets onzichtbaar is gepresenteerd: de wind, en het licht. De relatie met het thema opluchting is niet rechtstreeks, maar berust op een beeld/taal-associatie. De jury vindt de foto ondersteboven nóg mooier, wat spreekt voor de abstracte kwaliteit’.
De tweede prijs is gewonnen door Mark Stevens uit Groningen met de foto ‘Relief in death’: ‘Dit is een kwalitatief erg geslaagde foto. Met een speciale lens heeft de fotograaf ook het fijnste details van de dode vlieg in beeld gebracht. Door de compositie wordt het oog vanzelf naar de vlieg getrokken. Het onderwerp opluchting is op een niet voor de hand liggende manier uitgebeeld. De opluchting die men voelt wanneer de vervelende vlieg niet langer hinderlijk zoemt, wordt niet rechtstreeks getoond, maar volgt wel onmiddellijk uit het beeld. Dat geeft de foto een theatrale kwaliteit.’
De derde prijs is gewonnen door Anoesjka Minnard uit Goes met de foto ‘Opluchting’: ‘Joyce Janse heeft net aan een voldoende gehaald en is dus erg opgelucht. Deze foto benadert het onderwerp op zeer originele wijze. Een enorme blikvanger. De indringend in beeld gebrachte ogen versterken het idee van de hele foto. Er is zeer goed gebruikt gemaakt van het natuurlijk licht. De foto heeft iets nonchalants, terwijl hij beslist niet nonchalant gemaakt is. Dat beschouwt de jury als een grote kwaliteit.’

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024