Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

De tiende Week van de Toegankelijkheid loopt van 10 tot 17 oktober 2009. Kunst en cultuur staat centraal. Immers, veel culturele voorzieningen zijn nog altijd niet toegankelijk voor mensen met een beperking. Of het nu gaat om theaters en bioscopen of om bibliotheken. Terwijl dat wel een voorwaarde is voor een inclusieve samenleving: een maatschappij waaraan iedereen meedoet, beperking of niet.

‘Dat kan anders!’ vinden de honderden enthousiaste vrijwilligers die het thema in het hele land handen en voeten hebben gegeven. Vol enthousiasme en inzet organiseren lokale belangenorganisaties programma’s rond het thema Kunst & Cultuur. Ze regelen alles daar omheen: van subsidies en sponsors en vrijwilligers tot locaties en PR. Zoals in Albrandswaard en Sluis. Mensen mét en zonder beperking kunnen genieten van voorstellingen, activiteiten en evenementen. Overal, landelijk en in steden, buurten en dorpen, zijn er talentenjachten, debatten, exposities en optredens.

Schouwen
Daarnaast gaan vrijwilligers op schouwestafette. Met de schouwlijsten van Programma VCP bekijken zij culturele voorzieningen in hun gemeente op toegankelijkheid. Maar liefst 54 culturele instellingen gingen onder de loep tijdens de Week van de Toegankelijkheid. Zijn zij fysiek toegankelijk? Zijn de medewerkers behulpzaam en vriendelijk? Is hun informatie voor iedereen begrijpelijk? En wat blijkt?  In de meeste gevallen wél, concludeerden lokale organisaties. Onze theaters, bibliotheken en andere voorzieningen ‘doen’ het best goed. Maar het kan altijd beter.

Magazine Week van de Toegankelijkheid: ’Grenzeloos creatief’ (PDF 771 KB)

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024