Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

‘Naar buiten! Toegankelijkheid van straat tot natuur’.

Zaterdag 1 oktober begint de jaarlijkse Week van de Toegankelijkheid. Tijdens de Week vragen overal in het land mensen met beperkingen aandacht voor toegankelijkheid. Onder het motto ‘Naar buiten!’ letten zij dit jaar extra op de toegankelijkheid van de openbare ruimte. Hoe toegankelijk zijn straat en steeg, park en plein, strand en bos?

Uw huis uit, de straat op: naar de bibliotheek of even iets regelen in het gemeentehuis. Naar het park of de markt. Bijkomen op een pleintje. De verkoeling opzoeken van het bos of strand. Voor één op de zes Nederlanders, 15% van de bevolking, is de toegankelijkheid van straat en steeg, park en plein, en strand en bos niet vanzelfsprekend. Naar buiten gaan is een belangrijke voorwaarde om deel te nemen aan de maatschappij. Daarom vragen VCP, CG-raad, Platform VG en Viziris in de Week van de Toegankelijkheid 2011 aandacht voor de toegankelijkheid van de straat en natuur.

Meer dan 50 activiteiten
De Week van de Toegankelijkheid vindt plaats van 1 tot 7 oktober. Er worden meer dan 50 verschillende activiteiten ondernomen in het kader van de week. Enkele voorbeelden: in Ootmarsum wordt de Tast en Luister Beeldenroute in gebruik genomen. In Rucphen krijgen winkeliers advies hoe zij hun winkels toegankelijker kunnen maken. In het Zeister-bos wordt een toegankelijke herfst-excursie georganiseerd waar mensen met beperkingen niet voor onverwachte drempels komen te staan. In IJsselstein worden de resultaten van een toegankelijkheidsschouw van de binnenstad gepresenteerd.

Oproep: hoe toegankelijk zijn nieuwbouwwijken?
Tijdens de Week van de Toegankelijkheid worden ook voorbeelden van ontoegankelijke situaties in nieuwbouwwijken verzameld. Te vaak blijkt dat openbare ruimtes in nieuwe wijken niet toegankelijk zijn. Dure aanpassingen achteraf zijn dan nodig. Om deze problemen zichtbaar te maken, verzamelen CG-Raad, Platform VG en VCP voorbeelden van ontoegankelijke straten in recent aangelegde nieuwbouwwijken.

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024