Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Week van de Toegankelijkheid 2013 groot succes.

Meer dan 80 lokale en regionale acties, 3 inspirerende netwerkbijeenkomsten met 180 deelnemers en effectief samenwerken met een groeiende groep landelijke organisaties, dat is het resultaat van de Week van de Toegankelijkheid in 2013.

De Week van de Toegankelijkheid liep dit jaar van 7 tot 12 oktober. Onder het motto ‘Meer dan welkom!’ vroegen gehandicaptenplatforms, Wmo-raden en andere organisaties aandacht voor toegankelijkheid en klantvriendelijkheid.

Activiteiten
Het resultaat is meer dan 80 lokale en regionale activiteiten. Op de website van de Week van de Toegankelijkheid staan pareltjes, zoals het kroegenrollen in Utrecht, de menukaart Toegankelijkheid, de ANWB Museumcheck, fietskaartjes voor toegankelijkheid en stickers plakken ‘Hier is iedereen welkom’. Ook werden obstakeltochten georganiseerd, ingezonden brieven gestuurd, en ervaringsparcoursen uitgezet.
Als klap op de vuurpijl presenteerde programma Blijf Veilig Mobiel samen met de Week van de Toegankelijkheid de resultaten van de Zebrachecks die door het hele land werden gehouden. Tegelijkertijd publiceerde Uitmetkorting.nl een onderzoek waaruit blijkt dat pretparken steeds meer rekening houden met bezoekers met een beperking.

Beleid
Opmerkelijk is de toenemende aandacht voor het vertalen van (on)toegankelijkheid naar beleid. Zo vraagt de gemeente Menameradiel aan haar inwoners om na te denken over hoe toegankelijk uw vereniging, stichting, instelling, onderneming en leefomgeving is. De gemeente vraagt om voorstellen om te zorgen dat iedereen mee kan doen. En de gemeente Asten vroeg in het kader van de Week nog eens extra aandacht voor de regels rond gehandicaptenparkeerplaatsen.
Ook vanuit de politiek werd de Week van de Toegankelijkheid gebruikt om toegankelijkheid op de kaart te zetten. Overal in het land werd door lokale politieke partijen een link gelegd met de Week van de Toegankelijkheid. GroenLinks organiseerde activiteiten in Amsterdam, SP in Arnhem, PvdA in Valkenswaard. Daarnaast publiceerde PvdA-kamerlid Otwin van Dijk een column over de Week van de Toegankelijkheid op zijn website.

Publiciteit
Niet alleen in de lokale media was er veel aandacht voor de activiteiten van lokale organisaties en gemeenten, ook regionale omroepen waren geïnteresseerd. RTV Noord besteedde uitvoerig aandacht aan de actie van de Provinciale Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad Groningen die stickers uitreikte aan toegankelijke accommodaties. Willem de Gooijer, gespreksleider tijdens de netwerkbijeenkomst in Westerveld, kwam uitvoerig aan het woord bij RTV Drenthe. De actie ‘kroegenrollen’ van Solgu werd in het zonnetje gezet door RTV Utrecht en in het Limburgse gratis huis-aan-huisblad Zorgbelang werd een interview over de Week geplaatst. Daarnaast heeft Radio 509 een film-verslag en een audio-reportage van de bijeenkomsten in Amstelveen en Veldhoven gemaakt.

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024