Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

De 16e Week van de Toegankelijkheid (5 t/m 10 oktober) is achter de rug. We kijken terug op een stralende week waarin veel verenigingen de deuren openden voor mensen met een beperking. Er werden zo’n 130 activiteiten georganiseerd.

Onder het motto ‘Welkom bij de club’ lieten mensen tijdens de 16e Week van de Toegankelijkheid overal in het land zien hoe belangrijk het is dat het verenigingsleven openstaat voor iedereen.

400 kinderen

Er was van alles te doen. Zo kreeg een groepje blinde en slechtziende mensen op 5 oktober een fitnessles in Almere. In Tilburg waren er op 6, 7 en 8 oktober open trainingen bij drie verenigingen, op initiatief van het Tilburgs Overleg Gehandicapten organisaties (TOG) en het Steunpunt Aangepast Sporten Midden Brabant. Omroep Tilburg maakte er een uitgebreide reportage over. En op 9 oktober hebben maar liefst 400 kinderen met én zonder beperking samen gesport tijdens de Special KIDS-Dag van atletiekvereniging AV Sprint en Breda Actief.

Ook winkels

Naast verenigingen was er ook aandacht voor winkels en openbare gebouwen. Hart van Nederland bezocht in Valkenswaard een activiteit van Ongehinderd. Mensen konden daar zelf ervaren hoe het is om een rolstoel te zitten. In de Haarlemmermeer brachten ondernemers samen met Belangengroep Gehandicapten Haarlemmermeer (BGH) de toegankelijkheid van de winkels onder de aandacht. ‘Wij proberen de ondernemers, maar ook de consumenten te doordringen van de belangrijkheid van een goede toegankelijkheid´, zegt André Pijnaker van BGH in Dichtbij. Ook in de gemeente Heeze-Leende werden winkels geschouwd op hun toegankelijkheid.

Welkom bij de club-vlag

Op vrijdag 9 oktober werd de laatste van zes Welkom bij de club-vlaggen weggegeven door de Week van de Toegankelijkheid. Tennisvereniging TC Rohde kreeg de vlag cadeau omdat ze er veel aan doet om toegankelijk te zijn voor rolstoeltennissers. Dat verenigingen blij zijn met de vlag bleek wel uit dit bericht van Omroep Gelderland.

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024