Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Onlangs liet het Senioren Hobby Centrum in Mill (Noord-Brabant) zien hoe toegankelijk het na een verbouwing was geworden voor mensen met een beperking. Brede deuren, een invalidetoilet en een traplift. Ook de informatie van het centrum is nu toegankelijk. Iedereen voelt zich welkom. Nu de rest van Nederland nog. De Week is begonnen!

Staat toegankelijkheid ook bij u al op de agenda? In veel plaatsen zijn de voorbereidingen voor de Week van de Toegankelijkheid 2015 in volle gang, zoals in Dronten, Mill, Weert, Amsterdam en Warnsveld. De inzet is het vergroten en verbeteren van de toegankelijkheid van verenigingen en clubs. In de week van 5 tot 10 oktober laten verenigingen overal in ons land zien dat toegankelijkheid gewoon kan: Welkom bij de club!

Toegankelijke verenigingen

Nederland is een echt verenigingsland met meer dan 140.000 verenigingen. Sport, toneel, muziek, de buurtvereniging… we trekken graag samen op. Helaas is het voor mensen met een beperking niet altijd vanzelfsprekend om lid te zijn van een vereniging. Gewoon omdat verenigingen niet altijd toegankelijk zijn. Het gaat bij toegankelijkheid niet alleen om fysieke toegankelijkheid, maar ook om toegankelijke informatie en de omgang met elkaar.

Welkom

De Week van de Toegankelijkheid besteedt dit jaar specifiek aandacht aan de toegankelijkheid van verenigingen. Een belangrijk thema, want natuurlijk wil iedereen kunnen  meedoen aan het verenigingsleven. Als lid, vrijwilliger en/of bezoeker.

Win-winsituatie

 
Toegankelijkheid kost soms wat meer inspanningen, maar levert verenigingen ook veel op: meer leden, vrijwilligers en bezoekers, meer omzet, meer diversiteit, een gevarieerder aanbod. 

Mooi voorbeeld in Mill

Het Senioren Hobby Centrum in Mill (Noord-Brabant) is een mooi voorbeeld hoe een vereniging vorm kan geven aan toegankelijkheid. Het centrum, dat volledig op vrijwilligers draait, heeft er afgelopen jaar bewust in geïnvesteerd. Toegankelijkheid sluit perfect aan bij de missie van het Centrum: elkaar helpen, samen actief zijn, elkaar ontmoeten, bijpraten en ondersteunen waar nodig. Met een aantal kleine en grote aanpassingen, zijn nu ook mensen met een beperking – jong en oud – in de gelegenheid om actief deel te nemen aan de verschillende hobbygroepen. 

Week van de Toegankelijkheid

Ieder(in) organiseert de Week van de Toegankelijkheid samen met de Oogvereniging en de NVVS. De Week wordt mogelijk gemaakt door het Revalidatiefonds. Meer informatie? Kijk op: www.weekvandetoegankelijkheid.nl

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024