Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Plaatselijke politieke partijen pakken de handschoen op van de Week van de Toegankelijkheid. Politici en bestuurders zijn aan de slag om horeca, uitgaan en het dagelijks leven in hun gemeente toegankelijker te krijgen. Wat voorbeelden:

– De Utrechtse wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) maakte donderdag de top 5 van best toegankelijke locaties in de stad bekend: Spoorwegmuseum, Domkerk, restaurant Zindering (Stadsschouwburg), hotel Mitland, Bijenkorf Utrecht. De top kwam tot stand dankzij onderzoek van gehandicapten organisatie Solgu, met een test voor ondernemers en de ervaringen van experts (mensen met een beperking die hun vrije tijd in Utrecht besteden). Zie ook: www.bezoek-utrecht.nl.

– De Partij voor de Dieren Gouda heeft een motie ingediend om het VN-verdrag voor gehandicapten zo snel mogelijk om te zetten in plaatselijke maatregelen. De lokale gehandicaptenorganisatie GAB onderzoekt ondertussen vijftig eetgelegenheden op toegankelijkheid. 

– De PvdA Hoogeveen heeft een motie ingediend waarmee het gemeentebestuur wordt opgeroepen een Agenda Toegankelijkheid op te stellen. Mensen met een beperking moeten volop mee kunnen doen in de stad. In overleg met de doelgroep en hun organisaties moet het college knelpunten, wettelijke plichten, financiële middelen en bestaande goede voorbeelden inventariseren.

GroenLinks Nijmegen wil de stad toegankelijk maken voor iedereen en meedingen naar de Europese prijs voor de meest toegankelijke stad. De partij zegt dat daarvoor nog wel veel moet gebeuren voor beter begaanbare looproutes, openbare toiletten en toegankelijkere horeca. 

– Na de Week van de Toegankelijkheid organiseert de lokale PvdA fractie in Lansingerland op maandagavond 10 oktober nog een avond over inclusief werken, wonen en ontspannen in Lansingerland. Met sprekers en praktische tips, ook voor de horeca. 

– In Utrecht doet wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) mee aan een bustour georganiseerd door gehandicaptenorganisatie Solgu om te zien hoe de gastvrijheid en toegankelijkheid van het openbaar vervoer is gesteld. 

 

 

 

 

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024