Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Plaatselijke politieke partijen gingen in sommige gemeenten volop aan de slag met de Week van de Toegankelijkheid. Politici en bestuurders willen graag stappen zetten om de horeca, het uitgaan en het dagelijks leven in hun gemeente toegankelijker te krijgen. 

Wat voorbeelden:

– In Den Haag nam de gemeenteraad een motie aan van de ChristenUnie/SGP voor toegankelijkere festivals en evenementen in de stad. Toegankelijkheid wordt een eis bij vergunningaanvragen. 

– De Utrechtse wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) maakte de top 5 van best toegankelijke locaties in zijn stad bekend: Spoorwegmuseum, Domkerk, restaurant Zindering (Stadsschouwburg), hotel Mitland, Bijenkorf Utrecht. Zie ook: www.bezoek-utrecht.nl.

– De Partij voor de Dieren Gouda diende een motie in om het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking zo snel mogelijk om te zetten in plaatselijke maatregelen. 

– De PvdA Hoogeveen diende een motie in waarmee het gemeentebestuur werd opgeroepen een Agenda Toegankelijkheid op te stellen. Mensen met een beperking moeten volop mee kunnen doen in de stad. In overleg met de doelgroep en hun organisaties moet het college knelpunten, wettelijke plichten, financiële middelen en bestaande goede voorbeelden inventariseren. 

GroenLinks Nijmegen wil de stad toegankelijk maken voor iedereen en meedingen naar de Europese prijs voor de meest toegankelijke stad. Alle partijen in de gemeenteraad steunden deze motie. 

– De PvdA-fractie in Lansingerland organiseerde een avond over inclusief werken, wonen en ontspannen in de -gemeente. Met sprekers en praktische tips, ook voor de horeca. 

–  GroenLinks De Bilt vroeg tijdens de Week speciale aandacht voor de toegankelijkheid van straten. 

SP Groningen vroeg actie van de gemeente voor meer toegankelijkheid in de stad.

– In Utrecht deed wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) mee aan een bustour georganiseerd door gehandicaptenorganisatie Solgu om te zien hoe de gastvrijheid en toegankelijkheid van het openbaar vervoer is gesteld. 

Wat kunnen gemeenten doen? Meer informatie bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) 

 

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024