Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

muziektolk

Op maandagmiddag 4 oktober opent Ieder(in) vanaf 12.05 uur officieel de Week van de Toegankelijkheid 2021. In een gevarieerd programma van ruim een uur laten landelijke en lokale organisaties die zelf meedoen aan de Week ons zien wat zij doen om Nederland meer toegankelijk te maken. De opening is via een livestream voor iedereen bij te wonen. Kom kijken en luisteren. Laat je informeren, en vooral ook inspireren!

Programma: Zo maken wij Nederland beter toegankelijk

Omdat om 12.00 uur overal in het land het luchtalarm afgaat (de maandelijkse oefening), start de opening om 12.05 uur. We verwachten het programma af te sluiten om 13.15 uur. Maar vanwege de vele schakelingen tijdens de uitzending houden we rekening met een uitloop van maximaal 10 minuten.

Je kunt het volgende verwachten:

 • Welkom door presentatrice Renée Tuijnman en Illya Soffer, directeur Ieder(in).
 • Het Nationale Theater Den Haag
  Programmamakers Saartje Oldenburg en Willemijn Haasken vertellen en laten zien hoe Het Nationale Theater (HNT) hun gebouwen en voorstellingen toegankelijk maken voor mensen met een beperking.
 • Werkgroep Toegankelijkheid Gemeente Leeuwarden
  Hilda Snippe, ervaringsdeskundig en voorzitter van de Werkgroep Toegankelijkheid Gemeente Leeuwarden, komt vertellen over de activiteiten die de werkgroep in de Week organiseert. En over wat er in de gemeente Leeuwarden zoal gebeurt om de toegankelijkheid te verbeteren. Goed om te weten: Leeuwarden heeft sinds 2020 een Lokale Inclusie Agenda.
 • VNG verkiezing Meest toegankelijke gemeente van Nederland
  Tijdens de Week van de Toegankelijkheid maakt de VNG bekend welke gemeente zich de Meest toegankelijke gemeente van  Nederland mag noemen. Zjos Dekker, lid van het superteam van de VNG, komt vertellen over deze verkiezing.
 • Muzikaal intermezzo
  Met een muziektolk (Theo Stoop of Mirjam Stolk)
 • LFB Sterkplaats Hilversum
  Marjolein Schoen (ervaringsdeskundige) en Leontine Halsema (begeleider) gaan in de Week een aantal horecagelegenheden in het centrum van Hilversum onderzoeken. Ze nemen de proef op de som. Het gaat om sociale toegankelijkheid en gastvrijheid, om fysieke toegankelijkheid en om duidelijke informatie.
 • LKCA en Special Arts
  Claudia Marinelli (specialist cultuurparticipatie) en Tine Veldhuizen (projectmanager) komen onder meer vertellen wat LKCA doet voor theatergroepen voor mensen met een beperking (Special Arts).
 • Nederlandse Dansdagen
  De Nederlandse Dansdagen organiseren in de Week een rondetafel over hoe we de toegankelijkheid van de culturele sector kunnen en moeten verbeteren. Ze komen vertellen over het waarom van deze rondetafel. Daarbij schakelen we ook kort over naar Redouan Ait Chitt, breakdancer, die in het land op pad is voor het festival De Nederlandse Dansdagen.
 • Afronding door presentatrice Renée Tuijnman en Illya Soffer, directeur Ieder(in).
 • Muzikale afsluiting met muziektolk (Theo Stoop of Mirjam Stolk).

Op deze webpagina vind je de Livestream (met live ondertiteling)
Ga hier naar de livestream met gebarentolk (je gaat naar YouTube)

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024