Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Voor doven en slechthorenden biedt het Rijksmuseum sinds deze week een tour in Nederlandse Gebarentaal aan langs twintig van de mooiste kunstwerken. De tour is gratis beschikbaar via de Rijks-app. Een primeur in Nederland.

Met de nieuwe videotour kunnen dove bezoekers nu op elk gewenst het museum bezoeken met uitleg in de eigen gebarentaal. De tour kan ook thuis ter voorbereiding of na afloop van het museumbezoek worden bekeken. De uitleg wordt verlevendigd met filmpjes en animaties.

Het Rijksmuseum en andere Nederlandse musea bieden regelmatig al rondleidingen onder begeleiding van dove gidsen. De tour in Nederlandse gebarentaal is als tiende taal toegevoegd in de app van het museum. Hendrikje Crebolder, directeur Development & Media Rijksmuseum: ‘Het Rijksmuseum is van en voor iedereen. We willen dat alle bezoekers gelijkwaardig en zelfstandig het museum kunnen bezoeken en zich hier thuis voelen.’

De tour is gemaakt in samenwerking met Roos en Martine Wattel van Wat Telt! Dat is gespecialiseerd in de dove en slechthorende doelgroep. Wat Telt! heeft eerder o.m. het project Musea in Gebaren opgezet, samen met Foam Fotografiemuseum Amsterdam. Roos Wattel: ‘Het ontwikkelen in gebarentaal is een grote klus: je moet niet alleen een andere grammatica maken, maar ook rekening houden met de mimiek, vertelsnelheid, gebarenlocaties, gebarenruimte en de vertelvolgorde. Je vertaalt vanuit een geschreven taal naar een driedimensionele taal. Hierdoor wordt het verhaal heel visueel verteld, het moet precies kloppen met alle details in het verhaal.’

De videotour in Nederlandse Gebarentaal maakt deel uit van de Rijksmuseum-app, die gratis te downloaden is op de smartphone. De tour is ook voor €5 verkrijgbaar in het museum.

Meer informatie: www.rijksmuseum.nl/nl/toegankelijkheid

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024