Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Het blijkt lastig om een rolstoeltoegankelijk gehandicaptentoilet te vinden, aldus het Nederlands Instituut voor Rolstoeltoegankelijkheid (NIRT). Zij onderzochten 175 gehandicaptentoiletten en slechts 3% van de geteste toiletten was volledig geschikt. Bijna tweederde was ontoegankelijk en onbruikbaar voor rolstoelers.

Het onderzoek van het NIRT laat zien dat er snel een uitbreiding moet komen van het aantal goed toegankelijke gehandicaptentoiletten. Directeur Denise Janmaat van het Nederlands Instituut voor Rolstoeltoegankelijkheid vertelt: “Dat kan ook makkelijk, want een flink aantal aanpassingen hoeft weinig moeite en geld te kosten. Bijvoorbeeld het verhangen van een toiletrolhouder en het kiezen voor een andere handdroogvoorziening of het verwijderen van een dranger van de deur kan op korte termijn gerealiseerd worden en levert al een aanzienlijke verbetering voor de rolstoeler op.”
Meer kennis en inzicht bij de verantwoordelijken is volgens het NIRT ook snel te realiseren. Daardoor zouden nieuwe toiletten direct al kunnen voldoen aan alle eisen om het toilet daadwerkelijk rolstoeltoegankelijk te maken.

[bron: persbericht NIRT]

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024