Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Hoe ervaren mensen met een beperking zelf de toegankelijkheid van een winkelgebied of horecazaak? Met een schouw kun je dat ontdekken. Tijdens de Week van de Toegankelijkheid wordt er elk jaar wel ergens in het land een schouw georganiseerd. Wil jij dit jaar ook een schouw organiseren, lees dan zeker even verder. Wat doe je met de resultaten? En wat is eigenlijk het verschil tussen schouwen, meten en keuren?

Met een schouw kijk je naar hoe mensen met een beperking de toegankelijkheid ervaren. Kan iemand gebruik maken van de ruimte? Maar ook: is de dienstverlening goed?

Persoonlijke ervaringen waardevol

Iedereen ervaart een ruimte zoals bijvoorbeeld een winkel, een stationshal of de kantine van een sportvereniging op zijn eigen manier. Die persoonlijke ervaringen geven waardevolle informatie: ervaringsinformatie. Wat vindt iemand van de ruimte? Kan hij er goed komen? Kan hij gebruik maken van de faciliteiten? Is de service goed? Staat de eigenaar open voor vragen?

Schouwen met ervaringsdeskundigen

Als je een schouw organiseert, dan is het verstandig dat te doen met mensen met verschillende beperkingen. Alleen dan krijg je een totaalbeeld van de (on)toegankelijkheid. Schouw daarom zo veel mogelijk samen met mensen met een motorische, zintuigelijke en verstandelijke beperking en met mensen met een chronische ziekte

Korte schouwlijst

Schouwen kun je het beste doen met een schouwlijst. Een schouwlijst geeft een globale indruk van de toegankelijkheid en klantvriendelijkheid. Een schouwlijst moet eenvoudig in te vullen zijn. Het gaat om de ervaring van de gebruiker, niet om het meten in centimeters.

Ben je op zoek naar een schouwlijst? Gebruik dan de korte schouwlijst van Week van de Toegankelijkheid (pdf 88kB) (Wordversie schouwlijst 35kB).

Uitkomsten van een schouw

Bespreek de uitkomsten van een schouw met de eigenaar van het gebouw. Je kunt de uitkomsten ook voorleggen aan je gemeente. Je kunt de obstakels ook ter plekke laten zien of aan de hand van foto’s of filmpjes die je tijdens de schouw hebt gemaakt. Ga het gesprek aan en probeer ook concrete afspraken te maken over verbeteringen. Bied aan dat je daarbij wilt meedenken.

Schouwen, meten of keuren

Een schouw is geen officiële keuring. Bij een schouw voer je geen metingen uit. Bij een schouw gaat het om de ervaring. Bij meten gaat het juist wel om centimeters, graden en hoeken. Bij een keuring gaat het om het beoordelen van objectieve gegevens.

Het keuren van een ruimte in centimeters, graden en hoeken is een professionele controle. Deze keuringen worden gedaan op basis van nationale en Europese richtlijnen, zoals NEN-normen. Vaak wordt na deze metingen een keurmerk afgegeven. Bijvoorbeeld de bekende Integrale Toegankelijkheidsstandaard (ITS): het blauwe bordje met de rolstoel. Keuringen mogen alleen door een gecertificeerde organisatie uitgevoerd worden. Zo kan een ITS-keuring alleen door PBTconsult gedaan worden.

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024