Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

meisje klimt met hulp van touw op speeltoestel

Een geleidelijn die alle speeltoestellen met elkaar verbindt. Knisperend grind waardoor je hoort dat je in de buurt bent van een speeltoestel. Een touw waarmee je zonder hulp op de top van een heuvel kunt komen. Het zijn eenvoudige handigheidjes waardoor blinde en slechtziende leerlingen van Visio in Haren zelfstandig, vrij en veilig buiten kunnen spelen. De speeltuin werd 11 juli officieel geopend. Terecht besteedde RTV ZULTHE hier aandacht aan. De speeltuin is een prachtig voorbeeld voor alle speeltuinen in Nederland.

Bron RTV ZULTHE:

Speeltuin met geleidenlijn

Iemand die kan zien heeft het niet door, maar voor de visueel beperkte leerlingen is van alles aangepast om zo vrij en veilig mogelijk te kunnen laten spelen. Ontwerper Kristel Brouwers heeft ervoor gezorgd dat er geen obstakels in de speeltuin zijn. Kinderen kunnen er vrij rondrennen zonder bang te zijn ergens tegenaan te knallen. Komen ze bij een grens, dan worden ze door een heuvel automatisch afgeremd. En komen ze bij een kiezelstrookje, dan weten ze dat ze extra moet opletten. Een van de belangrijkste troeven van de speeltuin is de geleidenlijn die alle speeltoestellen met elkaar verbinden.

‘Ik vind het stoer dat ik hier alleen kan spelen’

Thijs zit al acht jaar op de school, maar pas nu kan hij helemaal zelfstandig de speeltuin in. ‘Ik vind het eigenlijk best wel stoer dat ik hier nu alleen kan spelen’, zegt hij.

Lees het volledige artikel Speeltuin voor slechtziende kinderen voorbeeld voor heel Nederland op RTV ZULTHE

 

Foto bij dit artikel is een algemeen beeld en dus niet een foto van de speeltuin in Haren

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024