In Rotterdam sloegen gehandicaptenorganisaties, Onbeperkt Sportief, de gemeente en een aantal zorgaanbieders de handen in een. Samen willen ze ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen met een beperking kunnen sporten. Met elkaar presenteerden ze een ondersteuningsaanbod, waarmee sportverenigingen hun activiteiten toegankelijk kunnen maken.
Rotterdam Sport op Maat is een netwerkorganisatie die de drempels verlaagt om mensen met beperkingen aan het sporten te krijgen. Ze geven advies aan verenigingen die toegankelijker wille worden, en ze brengen in kaart welke sportverenigingen al toegankelijk zijn.
Advies over toegankelijkheid
Rotterdamse ervaringsdeskundigen van de Vereniging van Gehandicaptenorganisatie Rotterdam (VGR) kunnen verenigingen bezoeken. Zij beantwoorden tijdens hun bezoek de volgende vragen: Kan ik er komen? Kan ik doen waarvoor ik kwam? Ben ik welkom? Kan ik er ook snel weer uit in geval van een calamiteit? Sportverenigingen ontvangen een praktisch adviesrapport waarmee ze zelf aan de slag kunnen gaan.
Toegankelijkheid voor jongeren
Ook de sportbende, een aantal jongeren met en zonder beperking, kijkt naar toegankelijkheid. Maar zij geeft vooral advies hoe verenigingen het sporten aantrekkelijker voor jongeren kunnen maken. Is de kantine toegankelijk? Zijn de trainers geschikt? Kan ik er vrijwilligerswerk doen?
Richtlijnen Toegankelijkheid
Naast de aanbevelingen van ervaringsdeskundigen zijn in Rotterdam ook richtlijnen ontwikkeld voor de toegankelijkheid van indoor sportaccommodaties. De richtlijnen bevatten concrete en toepasbare aanwijzingen voor ontwerpers en bouwers van sportaccommodaties.
Rotterdam Sportsupport heeft samen met NSGK en NOC*NSF tijdens de Week van de Toegankelijkheid extra aandacht gevraagd voor het project Sport op Maat. Sportverenigingen werden gewezen op de mogelijkheid om een quickscan te laten uitvoeren.