Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

De 17e Week van de Toegankelijkheid (3 t/m 8 oktober) is achter de rug. We kijken terug op een sprankelende week waarin op meer dan 100 plaatsen in het land activiteiten en bijeenkomsten waren voor toegankelijke en gastvrije horeca.

Onder het motto ‘Aan Tafel!’ lieten gehandicapten- en patiëntenorganisaties, maar ook andere maatschappelijke organisaties, zien hoe belangrijk het is dat mensen met een beperking mensen gewoon kunnen uitgaan en uit eten kunnen. 

VN-verdrag gehandicapten

Opvallend is dat er veel aandacht was voor het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Dit verdrag werd dit jaar van kracht in Nederland. 
Het College voor de Rechten van de Mens organiseerde een speciale bijeenkomst over dit verdrag en het belang van toegankelijke horeca. 
In verschillende gemeenten zoals in Haarlemmermeer en Nijmegen lieten lokale politieke partijen en bestuurders zich informeren over het verdrag en hoe ze daar in hun eigen gemeente werk van kunnen maken. In andere gemeenten, zoals Lansingerland, waren het de politieke partijen zelf die een lokale actie op touw zetten.

Horeca-ondernemers

Ook deden in veel gemeenten enthousiaste horeca-ondernemers mee. De boodschap die ze meegaven aan collega-ondernemers was dat aanpassingen voor een betere toegankelijkheid niet meteen veel hoeven te kosten. Eenvoudige zaken, zoals een oprijplank voor de rolstoel, minder lawaaiige muziek, goede informatie en een gastvrij ontvangst, maken de horeca al een stuk aangenamer voor mensen met een beperking. 

Schouwen

Op tientallen plaatsen in het land werden onder de vlag van de Week van de Toegankelijkheid cafés en restaurants bezocht en geschouwd door lokale gehandicaptenorganisaties. Dit varieerde van een ‘Toegankelijkheids Kroegentocht’ tot een grote schouwactie in Emmen door lokale gehandicaptenplatform OSOG. Na de schouwacties werden vaak aanbevelingen gedaan aan de horeca, en ook veel complimenten en stimuleringsprijzen uitgedeeld aan de zaken die het goed doen.

Veel aandacht in de media

Het thema ‘Aan tafel!’ kreeg veel aandacht omdat uitgaan en uit eten gaan voor veel mensen normaal is, maar voor grote groepen echt beter kan. Landelijke en regionale media brachten soms heel persoonlijke ervaringen van mensen. Zoals het verhaal van Xandra de Koster bij actualiteitenrubriek Hallo Nederland van omroep Max. 

Meer informatie over de activiteiten

 

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024