Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Drie netwerkbijeenkomsten voor de Week van de Toegankelijkheid – in Zeist, Middelburg en Leeuwarden – zijn achter de rug. De eerste mooie resultaten en toezeggingen zijn binnen. Lokale bestuurders zeggen toe de toegankelijkheid van de horeca te gaan stimuleren. 

Middelburg

In Middelburg beloofde de burgemeester Harald Bergmann in het najaar een bijeenkomst te organiseren speciaal voor horeca-ondernemers over het beter toegankelijk maken van hun bedrijven. Don Monfils, een gespecialiseerde architect en Paul Sanders, een betrokken horeca-ondernemer van café-restaurant Hildernisse, bieden hierbij hun hulp aan. Bij die bijeenkomst komen veel praktische oplossingen en tips aan bod. De datum voor die bijeenkomst moet nog worden bepaald. 

Zeist

In Zeist nam wethouder Marcel Fluitman de handschoen op. Hij wil ervoor zorgen dat in zijn gemeente het aantal toegankelijke horecagelegenheden flink toeneemt. Hij wordt hierbij gesteund door Hermannus Stegemans, bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Utrecht. Zij gaan aan de slag om te zorgen dat er zestien cafés en restaurants aan de toegankelijkheidseisen gaan voldoen. Zeist heeft momenteel slechts twee toegankelijke horecagelegenheden.

Leeuwarden

In Leeuwarden werd duidelijk dat hotels, restaurants en cafés veel voordeel kunnen hebben van eenvoudige aanpassingen om de toegankelijkheid te verbeteren. In 2018 is Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa.
Voor Hilde Snippe, voorzitter Werkgroep Toegankelijkheid Leeuwarden, moet het dan echt beter zijn met de toegankelijkheid. 
De werkgroep is al drie jaar bezig met schouwen. De meeste horecagelegenheden zijn ondertussen al bezocht. Haar ervaring is dat ontoegankelijkheid meestal geen onwil is, maar vooral onwetendheid bij horecaondernemers.

Omzet verhogen

Piet Faber, adviseur toegankelijkheid, liet zien hoe hij in het project 'Ameland voor iedereen' horecaondernemers uitdaagde om hun zaken aan te passen. Een pensionhouder meldde dat hij na de nodige veranderingen zijn omzet zag verdubbelen. 
De ChristenUnie in Leeuwarden zegde toe dat de partij de informatie van de Week van de Toegankelijkheid verwerkt in de initiatiefnota Toegankelijkheid aan de gemeenteraad. 

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024