Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Ruim 2 miljoen mensen in Nederland hebben een beperking of chronische ziekte. Deze mensen hebben fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid nodig. En natuurlijk een toegankelijke werkplek, het thema van de Week van de Toegankelijkheid 2024. Ga daarom eens met je collega’s in gesprek over toegankelijkheid (op de werkvloer).

Hoe start je een gesprek?

Misschien vind je het moeilijk om een gesprek te starten over toegankelijkheid. Want stel: er komt iemand die blind is bij jou solliciteren. Je wil dat hij zonder drempels te ervaren bij jou aan de slag kan. Wat vraag je dan? Je zou bijvoorbeeld een vraag kunnen stellen: ‘Wat heb jij nodig om hier fijn te kunnen werken?’ Dit is een mooie, positief geformuleerde vraag. Je geeft iemand zelf de ruimte om aan te geven wat zijn behoefte is.

Wil je meer tips om op een fijne, laagdrempelige manier een gesprek te starten? Bekijk de online gespreksstarter Vraagje?!

Kleine aanpassingen maken groot verschil

Met kleine aanpassingen maken we samen werkplekken toegankelijker. In de videoserie Maak Nederland toegankelijk zie je hoe je met eenvoudige ingrepen de openbare ruimte toegankelijk maakt. Probeer het zelf eens, met de toegang naar jouw kantoor bijvoorbeeld. Laat je inspireren!

Vaak zijn collega’s niet direct verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van de werkplek. Dat is meestal een leidinggevende, iemand van de afdeling personeelszaken of een HR-manager. Toch is het goed om samen met je collega’s eens te kijken hoe je met kleine aanpassingen je werk voor iedereen toegankelijk(er) kunt maken. Zo maak je van toegankelijkheid een gedeelde verantwoordelijkheid, of je nou een beperking hebt of niet.

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024