Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Hoe toegankelijk is jouw werkplek? Met een schouw kun je dat ontdekken. Tijdens een schouw bezoeken mensen met een beperking een plek, om te ervaren of deze voor hen toegankelijk is. Tijdens de Week van de Toegankelijkheid gebeurt dit op allerlei locaties. Wil jij dit jaar ook een schouw organiseren van jouw werkplek (of een andere locatie)? Lees dan zeker even verder.

Persoonlijke ervaringen waardevol

Iedereen ervaart een ruimte zoals bijvoorbeeld een werkplek, winkel, een stationshal of de kantine van een sportvereniging op zijn eigen manier. Die persoonlijke ervaringen geven waardevolle informatie: ervaringsinformatie. Wat vindt iemand van de ruimte? Kan je er goed komen? Kan je gebruik maken van de faciliteiten? Is de service goed? Staat de eigenaar open voor vragen?

Schouwen met ervaringsdeskundigen

Als je een schouw organiseert, dan is het verstandig dat te doen met mensen met verschillende beperkingen. Alleen dan krijg je een totaalbeeld van de (on)toegankelijkheid. Schouw daarom zo veel mogelijk samen met mensen met een motorische, zintuigelijke en verstandelijke beperking en met mensen met een chronische ziekte. Wil je weten hoe je ervaringsdeskundigen inzet? Neem dan contact op met het Adviespunt Ervaringsdeskundigheid van Ieder(in).

Korte schouwlijst

Schouwen kun je het beste doen met een schouwlijst. Een schouwlijst geeft een globale indruk van de toegankelijkheid. Een schouwlijst moet eenvoudig in te vullen zijn. Het gaat om de ervaring van de gebruiker, niet om het meten in centimeters.

Ben je op zoek naar een schouwlijst? Maak gebruik van ons voorbeeld.

de korte schouwlijst – pdf 88kB

de korte schouwlijst – docx 35kB

Uitkomsten van een schouw

Bespreek de uitkomsten van een schouw met de eigenaar van het gebouw. Je kunt de uitkomsten ook voorleggen aan je collega’s of leidinggevende. Je kunt de obstakels ter plekke laten zien of aan de hand van foto’s of filmpjes die je tijdens de schouw hebt gemaakt. Ga het gesprek aan en probeer ook concrete afspraken te maken over verbeteringen. Bied aan om hierover mee te denken.

Schouwen, meten of keuren

Een schouw is geen officiële keuring. Bij een schouw voer je geen metingen uit. Bij een schouw gaat het om de ervaring. Bij meten gaat het juist wel om centimeters, graden en hoeken. Bij een keuring gaat het om het beoordelen van objectieve gegevens.

Het keuren van een ruimte in centimeters, graden en hoeken is een professionele controle. Deze keuringen worden gedaan op basis van nationale en Europese richtlijnen, zoals NEN-normen. Vaak wordt na deze metingen een keurmerk afgegeven. Bijvoorbeeld de bekende Integrale Toegankelijkheidsstandaard (ITS): het blauwe bordje met de rolstoel. Keuringen mogen alleen door een gecertificeerde organisatie uitgevoerd worden. Zo kan een ITS-keuring alleen door  PBTconsult gedaan worden.

 

Heb je vragen over schouwen of het organiseren van een schouw?
Mail naar info@weekvandetoegankelijkheid.nl
Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024