Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Je bent helemaal vrij in het organiseren van een activiteit. Dit jaar vragen we extra aandacht voor toegankelijke werkplekken. Organiseer je liever een activiteit rond een ander thema, dan kan dat natuurlijk ook. Waar het om gaat, is dat er aandacht komt voor toegankelijkheid.

Hieronder geven we een aantal ideeën voor een activiteit die je zelf kunt organiseren. Je kunt deze activiteiten ook combineren. Op deze pagina vind je materiaal dat je eventueel bij onderstaande activiteiten kunt gebruiken.

Kom je er nog niet uit, of wil je graag nog overleggen? Stuur ons gerust een e-mail: info@weekvandetoegankelijkheid.nl 

Wat kun je als belangenbehartiger doen in de Week van de Toegankelijkheid?

 • Organiseer een debat over subsidie voor toegankelijk maken van winkels en horeca
  Voer met de gemeente en meerdere lokale maatschappelijke organisaties een debat over de vraag: de gemeente zou subsidie moeten verstrekken voor het toegankelijk maken van winkels en horeca. Nodig de pers uit. Bijvoorbeeld in Breda kunnen ondernemers een financiële bijdrage aanvragen uit een toegankelijkheidsfonds.
 • Test gastvrijheid horeca en winkels in jouw gemeente
  Test de toegankelijkheid en gastvrijheid van de horeca en/of winkels in jouw gemeente. Ga bijvoorbeeld op kroegentocht in De Week van de Toegankelijkheid. Schrijf hierover een rapport en deel dit met de gemeente, zoals LFB in Hilversum in 2021. Of maak een vlog: Kroegentocht Arnhem – vlog 4 – Week van de Toegankelijkheid 2017 – YouTube
 • Organiseer een mini-symposium ‘Waarom toegankelijkheid loont’
  Een aantal van bovenstaande activiteiten kun je ook samenvoegen in een mini-symposium. Dit kan ook (deels) online.
 • Deel je ervaringen met lokale bestuurders
  Ga met wethouders en gemeenteraadsleden op pad in jouw gemeente. Laat ze meekijken hoe het is om als persoon met een beperking door de winkelstraat te bewegen en deel dan je eigen ervaringen.
 • Test met ervaringsdeskundigen de toegankelijkheid van maatschappelijke websites
  Denk aan: de website van de gemeente, van de bibliotheek, scholen, de vrijwilligers centrale, sportverenigingen, een buurthuis etc etc. Betrek hierbij je achterban. Organiseer de test in de hal van het gemeentehuis of in de bibliotheek of een buurthuis. Nodig de verantwoordelijk wethouder en/of de verantwoordelijke communicatiemedewerkers (hoofd publicatie) uit om erbij aanwezig te zijn. En informeer de lokale pers.
  Geef zoekopdrachten als: Gemeentewebsite: Wanneer wordt het afval bij mij opgehaald? Vraag een parkeervergunning aan. Etc. Website van de bibliotheek: Reserveer een boek. Wanneer is de bibliotheek open? Kijk of het boek Het Diner van Herman Koch te leen is. Wat kost een abonnement? Website van de vrijwilligers centrale: Zoek vrijwilligerswerk dat je leuk lijkt. Waar is de vrijwilligers centrale? Etc.
  Tips en informatie over (snel)testen van websites vind je ook in de Toolkit Maak je gemeentewebsite toegankelijk – Wat kun je doen
 • Test in het openbaar de gebruiksvriendelijkheid van maatschappelijke websites
  Doe hetzelfde als hierboven, maar dan met willekeurige passanten. Hiermee test je vooral de gebruiksvriendelijkheid van een website.
 • Organiseer een bijeenkomst over ‘bejegening’.

Wat kun je als gemeente organiseren in de Week van de Toegankelijkheid?

 • Gesprek met belangenbehartigers
  Organiseer een gesprek met het lokale gehandicaptenplatform of Adviesraad Sociaal Domein over de toegankelijkheid en gastvrijheid in jouw gemeente.
 • Organiseer met andere gemeenten een symposium
  Organiseer met een aantal gemeenten in je regio of provincie een symposium met onder andere workshops over sociale toegankelijkheid (wat is het, hoe werk je eraan?). Nodig ook ervaringsdeskundigen uit.

Algemeen

 • Organiseer met een aanbieder van kunst- en cultuureducatie een toegankelijke voorstelling.
 • Organiseer met sportclubs, -verenigingen en yogascholen een inclusieve sportsessie of sportdag.
 • Organiseer met een aantal organisaties een festival. Gebruik de routekaart over Festivals en evenementen van de Coalitie voor Inclusie.

Meld je activiteit aan

En weet je wat je gaat doen? Laat het ons dan even weten via dit aanmeldformulier. We plaatsen je activiteit op de activiteitenkaart en helpen je met promotie.

 

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024