Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Kempenmuseum De Acht Zaligheden Eersel heeft een grote verbouwing ondergaan. Samen met het Platform Gehandicapten PMB Eersel is gekeken hoe het museum zo bereikbaar mogelijk zou kunnen worden voor mensen met een beperking.

De Stichting Vriendenkring organiseerde na de verbouwing een open avond om kennis te maken met het vernieuwde museum. De elektronische automatische schuifdeuren en de ruime lift naar de nieuwe museale zolder, vielen het meest op. Maar ook de tuinpaden zijn verbreed en voor mensen met gezichtsbeperking is er een speciale brede trap waarvan alle treden zijn voorzien van gele markering. Het museum liet aan de donateurs, sponsoren en andere betrokkenen zien dat toegankelijkheid meer is dan brede deuren, maar dat nog niet alles mogelijk is.

Conservator Henk van de Klundert vertelt: “Mensen met een mobiele beperking kunnen ons museum nu nagenoeg geheel beleven. Slechthorenden kunnen het museum ook goed beleven: we hebben koptelefoons en we zorgen voor duidelijke teksten op glaspanelen. Ook blinden en slechtzienden kunnen het museum tot redelijke hoogte beleven. De objecten zijn tot 10 cm afstand te bekijken en mogen aangeraakt worden.”

Jan de Mol en Gerard Keeris van het Platform Gehandicapten PMB Eersel hebben meegekeken naar hoe de investering het meeste rendement voor betere toegang voor mensen met een beperking zou kunnen opleveren.

Kennis maken met het museum?

‘Samen de wandelpaden op…’ is een evenement dat het museum samen met het platform organiseert in het kader van de Week van de Toegankelijkheid. Het rolstoel wandelevenement wil rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn, laten genieten van een mooie wandeling door de wandelgemeente Eersel. Start- & eindpunt: Kempenmuseum De Acht Zaligheden, Kapelweg 2, 5521 JJ Eersel.
Aanmelden voor 20 september 2014 via info@pmbeersel.nl of T 0497 513238. Het inschrijfgeld bedraagt € 3,00 per deelnemer.

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024