Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Ook het Groningse festival Noorderzon werkt  aan toegankelijkheid. Dit doen ze samen met Toegankelijk Groningen en het Clubhuis voor Doven. Van de 179 voorstellingen zijn er ongeveer 80 rolstoeltoegankelijk en 16 sowieso geschikt voor doven- en slechthorenden en er is een menukaart in braille. 

Doven- en slechthorenden

Artiesten worden voorafgaand aan het festival gevraagd of zij hun voorstelling geschikt achten voor doven en slechthorenden. Samen met het Clubhuis voor doven bepaalt Noorderzon vervolgens welke voorstellingen geschikt zijn voor doven- en slechthorenden. Ze letten onder meer op: weinig gesproken tekst, veel beweging en of het nog te volgen is zonder muziek.

Daarnaast hebben ze samen met het clubhuis voor doven aantal momenten uitgekozen waarbij wordt getolkt:  Op beide donderdagen bij de talkshow Arno’s Aperitief, bij de lezing van Menno Schilthuizen en op één moment bij de voorstelling van Illustere Figuren.

Menukaart in Braille

Op één na, zijn alle eet-tentjes rolstoeltoegankelijk. Foodcaravan Cow & Chicken heeft zelfs haar menukaart vertaald in braille en op een aantal dagen hebben ze zelf een gebarentolk achter de balie staan.

Crew

Ook nog leuk: binnen hun crew is iedereen welkom. Zo is er een groepje fotografen met een beperking die in hun fotoclub zit en elke dag de prachtigste foto’s maken.

Meer info  over de toegankelijkheid  en een overzicht van alle toegankelijke vind je op de website van Noorderzon.

Beeld: Colin Dunne & Sidi Larbi (c) Koen Broos (www.noorderzon.nl)

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024