Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Hoe toegankelijk zijn verenigingen in uw gemeente of regio? Zijn mensen met een beperking welkom en kunnen zij meedoen? Als lid, als vrijwilliger, als bezoeker?  
Op donderdag 21 mei is er in Den Hout, gemeente Oosterhout, een netwerkbijeenkomst over de toegankelijkheid van verenigingen. We nodigen u van harte uit om hieraan deel te nemen.

Nederland is een echt verenigingsland. Sport, toneel, muziek, de buurtverenigingen op vele vlakken verenigen mensen zich om samen op te trekken. Helaas is het voor mensen met een beperking niet altijd vanzelfsprekend om lid te zijn van een vereniging. Gewoon omdat verenigingen niet altijd toegankelijk voor hen zijn. Het gaat bij toegankelijkheid niet alleen om fysieke toegankelijkheid, maar ook om toegankelijke informatie en de omgang met elkaar.

De Week van de Toegankelijkheid besteedt dit jaar specifiek aandacht aan de toegankelijkheid van verenigingen. Een belangrijk thema, want natuurlijk wil iedereen mee kunnen doen aan het verenigingsleven. En toegankelijkheid kan verenigingen ook veel opleveren: meer leden, vrijwilligers en bezoekers, meer omzet, meer diversiteit, een gevarieerder aanbod.

Netwerkbijeenkomst in Den Hout

Verenigingen, ervaringsdeskundigen, beleidsmakers en belangenbehartigers zijn uitgenodigd voor de netwerkbijeenkomst op donderdag 21 mei van 19:00 uur tot 22:00 uur in Den Hout (gemeente Oosterhout). Dat is ruim voor de Week van de Toegankelijkheid, zodat er voldoende tijd is om zelf een activiteit voor de Week te organiseren. 

Programma

Wat kan een vereniging doen om toegankelijker te worden voor mensen met een beperking? Hoe kunnen mensen met een beperking aandacht vragen voor de drempels die zij ervaren? Hoe kan een gemeente deelname aan het verenigingsleven bevorderen? Deze en andere vragen komen aan de orde 

Samen met wethouder Marian Janse-Witte van Oosterhout, verenigingsdeskundige Esther van den Bor en een deskundige vanuit de gehandicaptenbeweging bieden we u een interactief en boeiend programma met daarin:
•    informatie over toegankelijkheid en persoonlijke ervaringen van mensen met een beperking
•    inspirerende voorbeelden en concrete tips om zelf aan de slag te gaan
•    de kans om mensen en organisaties te ontmoeten om samen in uw gemeente/regio initiatieven te nemen
•    voorbeelden en mogelijkheden om positieve initiatieven te belonen
•    een gezamenlijke workshop hoe een initiatief in de praktijk te brengen.
De avond wordt afgesloten met een netwerkborrel.

Aanmelden en meer informatie

Deelname is kosteloos. Aanmelden kan tot en met 20 mei via het digitale aanmeldformulier. Kunt u zich niet digitaal aanmelden, bel dan naar (030) 720 00 00. U ontvangt van ons een bevestiging met daarbij de route naar de locatie. De locatiegegevens zijn: Dorpshuis Den Brink, Houtse Heuvel 24-A, 4911 AW te Den Hout.

Hebt u een vraag? Op deze website vindt u de meeste antwoorden. Staat de gewenste informatie er niet tussen, bel (030) 720 00 00 of mail naar info@weekvandetoegankelijkheid.nl. Wij helpen u graag verder.

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024