Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

decoratief

In 2023 is het thema van de Week van de Toegankelijkheid Toegankelijkheid loont. Een toegankelijke samenleving heeft voor veel mensen voordelen. Toegankelijkheid biedt ook economische kansen. Wat levert toegankelijkheid op voor bedrijven en ondernemers?

Groot marktaandeel

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat gemiddeld 15% van je klanten een handicap heeft. De Nederlandse overheid zegt dat in Nederland ruim twee miljoen mensen met een handicap wonen. De Europese Commissie schat dat er in de Europese Unie 87 miljoen Europeanen met een handicap zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt over 1 op de 6 mensen wereldwijd; groter dan de Chinese markt! Daarnaast vergrijst de bevolking, waardoor steeds meer ouderen toegankelijke gebouwen, producten en diensten nodig hebben.

De groep klanten met een handicap is dus groot. En vaak zelfs groter dan je denkt! Bijvoorbeeld wanneer een blinde moeder een product koopt via jouw webshop voor het hele gezin. Of wanneer een familie alleen een toegankelijke reis boekt, omdat een familielid rolstoelgebruiker is.

Maar ook mensen zonder handicap hebben baat bij toegankelijke en begrijpelijke producten en diensten. De Rijksoverheid heeft in 2022 schattingen gemaakt van de groepen mensen die de (Rijks)overheid maar moeilijk kan bereiken:

  • 2,1 miljoen mensen hebben een handicap
  • 2 miljoen mensen beheersen de Nederlandse taal onvoldoende
  • 4,5 miljoen mensen hebben niet voldoende digitale vaardigheden
  • 1 miljoen mensen hebben of gebruiken geen computer, internet of tv

Met een toegankelijk en begrijpelijk aanbod van producten en diensten, kun je dus meer klanten en meer marktaandeel bereiken.

Economische voordelen toegankelijkheid

Een toegankelijke en inclusieve bedrijfsvoering en een toegankelijk aanbod van gebouwen, producten en diensten vergroot je economische kansen in de markt. Bijvoorbeeld:

Kortom, een toegankelijk aanbod biedt volop economische kansen voor bedrijven en ondernemers. Begin daarom vandaag nog met het (beter) toegankelijk maken van je gebouwen, producten en diensten!

Meer tips en informatie

Nederlandstalig

Engelstalig

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024