Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

logo vereniging nederlandse gemeenten

Ook gemeenten hebben dit jaar meegedaan aan de Week van de Toegankelijkheid. De VNG geeft er een overzicht van en roept gemeenten nu al op volgende jaar ook mee te doen.

Bron: website VNG

Aa en Hunze ondertekent manifest ‘Iedereen doet mee!’

De gemeente Aa en Hunze doet ook mee! Op woensdag 7 oktober ondertekenen wethouder Co Lambert en Els van der Pol (lid van de werkgroep lokale inclusie agenda) het Manifest ‘Iedereen doet mee!’. Met het ondertekenen van dit manifest laat Aa en Hunze zien dat ze hieraan werken en hierin willen leren, samen met mensen die hier ervaring mee hebben.

Dagelijkse podcasts in Zwolle

Ervaringsdeskundigen uit Zwolle vertellen in een dagelijkse podcast over hoe technologie en digitalisering bijdragen aan hun zelfredzaamheid en kwaliteit van leven. De podcasts zijn te beluisteren via de website van Toegankelijk Zwolle.

Silent Café in Almere

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid vond het eerste Silence café van Almere plaats in The Coffee Cat. Het Silence café is een gezellige plek om uit te gaan en prikkelvrij te ontspannen. Het is er stil, mensen praten zacht en houden rekening met elkaar.

40 gemeenten spelen Optimaal Digitaal

In dit spel staat inclusieve dienstverlening centraal. Hoe inclusief is de (digitale) dienstverlening? Hoe kan de (digitale) dienstverlening nog inclusiever? De gemeente gaat aan de slag met deze vragen. Lees hier het verhaal van Wijk bij Duurstede. Geïnteresseerd?

Maastricht inspiratiebundel Wonen is hoofdzaak

De nieuwe inspiratiebundel ‘Wonen is hoofdzaak’ is gelanceerd in Maastricht. In de bundel staan voorbeelden van hoe gemeenten werken aan goed wonen voor iedereen, in het bijzonder mensen met een beperking. Geen gemakkelijke opgave, maar het kan wel. Laat je inspireren en doe tips op om zelf aan de slag te gaan! Lees de inspiratiebundel hier.

Medewerkers testen eigen website in Ooststellingwerf

Medewerkers van de gemeente Ooststellingwerf testen de toegankelijkheid van de website van hun eigen gemeente. Dit doen zij allemaal met een bril waardoor zij een visuele beperking ervaren. Het blijkt nog niet zo gemakkelijk! Zie in de video hoe het hen afgaat.

Toegankelijk ondernemen in Gooise Meren

In een online inspiratiesessie werden inwoners en geïnteresseerden bijgepraat over de resultaten van de pilot Toegankelijk Ondernemen die MKB Nederland/Ongehinderd in het centrum van Bussum heeft uitgevoerd.

Livestream bijeenkomst in Ede

In Ede vond het Inclusiecafé plaats via een livestream op de Facebookpagina van de gemeente Ede. Onderwerp van gesprek was de Spelmakerij: een unieke dagbesteding voor mensen met autisme. Er worden de leukste bordspellen ontwikkeld, terwijl de deelnemers tegelijkertijd werken aan zichzelf en hun persoonlijke doelen.

Directeur in Rotterdam test de openbare ruimte

Toegankelijkheid is ook in de 1,5 meter samenleving heel belangrijk. Voor Rotterdam Onbeperkt nam Directeur Marc van Leeuwen van Stadsontwikkeling de proef op de som in het centrum van Rotterdam en vraagt de collega’s oog te hebben Rotterdam toegankelijk te houden voor iedereen. Zie de video hier.

 

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024