Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Veel mensen weten niet goed hoe ze moeten omgaan met mensen met een handicap. De werkgroep Toegankelijk Groningen maakte daarom een waaier met tips hoe je op een prettige manier contact legt met mensen met verschillende handicaps of beperkingen. In de Week van de Toegankelijkheid deelt de werkgroep de waaier overal uit: aan medewerkers in de horeca, aan winkeliers, bij culturele instellingen, aan politieagenten. Marlieke de Jonge van Toegankelijk Groningen: “Iedereen is er blij mee!”

Koudwatervrees wegnemen

Een handicap of beperking roept vaak handelingsverlegenheid op, vertelt Marlieke: “Als mensen iemand met een handicap zien, weten ze vaak niet wat ze moeten doen. Ze schrikken, gaan de persoon uit de weg of fluisteren met elkaar. Dat voelt niet lekker. Met dit boekje willen we koudwatervrees wegnemen bij inwoners van Groningen. Want het valt best mee, een handicap hoort er gewoon bij.”

Praktische tips

Het boekje, in de vorm van een waaier, onderscheidt 6 verschillende handicaps en beperkingen: doof/ slechthorend, blind/slechtziend, een psychische- en/of fysieke handicap, een verstandelijke beperking, geheugenverlies. Het vertelt kort hoe het is om met zo’n handicap te leven en geeft praktische tips voor het maken van contact. Marlieke: “In het algemeen is dat: stap erop af, vraag wat je kan doen. Breek het ijs. Zie niet alleen het hulpmiddel, maar ook de mens erachter.”

Geheugensteuntje achter de toonbank

Marlieke: “De waaier is handig om bij de hand te hebben, achter de toonbank bijvoorbeeld. Als geheugensteuntje. Zo van: hé da’s waar ook, een ijsbrekertje. Want wij zijn gewone burgers die toevallig een handicap hebben. We willen geen teergevoelig gedoe. Rustig vragen, dat vindt niemand pijnlijk. We zijn geen bijzondere diersoort. Als zodanig gezien te worden, daar willen we wel van af.”

Digitale versie

‘Welkom Bij’ is voor ondernemers af te halen bij de balie van de Gemeente Groningen. Voor wie dat te ver vindt: de waaier Welkom Bij is er ook in digitale vorm.

Bron: Gemeente.groningen.nl Groningen is van alle Groningers”

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024