Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Het Rotterdamse restaurant Jamie’s Italian ontving op 3 oktober bij de start van de Week van de Toegankelijkheid bijzondere gasten. Zes geleidehonden en één pup-in-opleiding schoven samen met hun baas aan voor een lunch. Het restaurant is genomineerd voor het Keurmerk Toegankelijkheid. 

Met dit initiatief vierde het gezelschap dat geleidehonden overal welkom – moeten – zijn sinds het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking in werking trad. ‘Iedereen is welkom, of je een beperking hebt of niet. Deze lunch is een duidelijk signaal’, zei wethouder Hugo de Jonge (Zorg), die ook aanwezig was.

Goed voorbeeld

De lunch werd aangeboden door Souad el Hamdaoui, eigenaresse van Jamie’s Italian, in samenwerking met KNGF Geleidehonden. Aanleiding was een toegangsweigering van een jonge vrouw met een blindengeleidehond door een medewerker van het restaurant eerder dit jaar. Dit berustte echter op een misverstand en met deze lunch wil El Hamdaoui laten zien dat mensen met een beperking en hun geleidehond altijd van harte welkom zijn. ‘Dat zou in de hele horecawereld het geval moeten zijn’, aldus El Hamdaoui.

Onbekendheid

‘Het is nog niet overal doorgedrongen dat de wet veranderd is’, zegt Peter van der Heijden, Hoofd Training en Cliëntenzorg namens KNGF Geleidehonden. ‘Jamie’s Italian geeft vandaag het goede – én lekkere – voorbeeld.’ Nicoletta Roggen met blindengeleidehond Starlet: ‘Je kunt natuurlijk altijd mopperen over ontoegankelijkheid, maar de lunch van vandaag toont dat je dit onderwerp ook positief kunt benaderen, door complimenten uit de delen als het wél goed gaat. Ik hoop dat Starlet en ik in de toekomst overal welkom zijn.’ 

KNGF Geleidehonden ondersteunt het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid en nomineert Jamie’s Italian hiervoor, in het kader van de Week van de Toegankelijkheid. 

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024