Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Met de Week van de Toegankelijkheid willen we dat mensen met een beperking of chronische ziekte kunnen meedoen in de samenleving. Als er belemmeringen zijn, dan zorgen we er met elkaar voor dat die belemmeringen worden opgelost of voorkomen. Hieronder een aantal suggesties voor verenigingen die zelf hun verenigingsleven toegankelijker willen maken.

Braille

Is iemand in uw vereniging op braille aangewezen? Heeft u een brief, folder of uitnodiging nodig in braille? Dan biedt Braille.nl de mogelijkheid om via de printservice uw Word-document om laten zetten in brailleschrift. Door een initiatief van Proson hoeven er voor de printservice voor particulieren geen kosten in rekening gebracht worden. Voor andere opdrachten kunt u mailen naar braille@proson.nl

Doventolk

Wilt u ervoor zorgen dat uw verenigingsactiviteit of ledenvergadering toegankelijk is voor doven en slechthorenden, dan kan het inzetten van een schrijf- of gebarentolk een goede oplossing zijn. Uw vereniging hoeft in principe niets te betalen of te regelen. Dat doet de tolkgebruiker zelf. Tolknet geeft graag advies over de inzet van tolken.

Ringleiding

Met een ringleiding zijn de activiteiten van uw verenigingen ook voor slechthorenden goed te volgen. Is er in uw verenigingsruimte geen ringleiding, dan kunt u een ringleiding huren. Ook is het soms mogelijk om een mobiele ringleiding te lenen van de NVVS (Nederlandse Vereniging van Slechthorenden). Vrijwilligers maken de installatie gebruiksklaar en komen de set na afloop weer ophalen.

ADL

Sommige mensen met een beperking hebben hulp nodig bij gewone dagelijkse activiteiten. Het is meestal geen probleem voor andere verenigingsleden om koffie of broodjes e.d. te halen. Maar als het gaat om hulp bij persoonlijke zaken zoals naar het toilet gaan, dan ligt dat anders. In dat soort situaties kan een ADL-hulp ingezet worden.
Veelal zal de persoon met de beperking zijn eigen ADL-hulp meenemen. Deze wordt voor een aantal uren uit de zorgverzekering betaald. Maar als er meer extra hulp nodig is, kan de vereniging ook een ADL-hulp inhuren. De tarieven liggen tussen de 20 en 26 euro per uur.

Goed leesbaar

Weet u dat 1 op de 5 Nederlanders moeite heeft mee met het lezen van folders, nieuwsbrieven en andere mailings? Het loont daarom om te zorgen dat uw teksten begrijpelijk en goed leesbaar zijn. Toegankelijke teksten zijn overigens plezierig voor al uw leden.
Natuurlijk kunt u iemand inhuren om uw folder of brief goed leesbaar te maken. Maar bijvoorbeeld op de website van Alles Toegankelijk worden ook veel praktische tips gegeven.

Toegankelijke websites

Een toegankelijke website is plezierig voor iedereen. Ook mensen die bijvoorbeeld slechtziend, kleurenblind of doof zijn of de muis niet kunnen bedienen.
Uw verenigingswebsite wordt met een aantal eenvoudige aanpassingen bruikbaar voor veel meer mensen. Maar een toegankelijke website is ook beter vindbaar voor zoekmachines.
Toegankelijke websites zijn herkenbaar aan het ‘Waarmerk drempelvrij.nl’, het officiële Nederlandse kwaliteitsmerk voor toegankelijke websites.

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 2 t/m 7 oktober 2023