Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Groep mensen in het Rijksmuseum

De landelijke Week van de Toegankelijkheid is maandag feestelijk geopend in het Rijksmuseum. Onder toeziend oog van de Nachtwacht. De opening werd verricht door minister Hugo de Jonge, met Ieder(in)-directeur Illya Soffer, zakelijk directeur van het Rijks Erik van Ginkel en programmamaker/minister gehandicaptenzaken Rick Brink. In Nederlandse Gebarentaal verklaarde minister De Jonge de Week voor geopend.

Na de opening liet het Rijksmuseum zien hoe rondleidingen toegankelijk kunnen worden gemaakt, in samenspraak met ervaringsdeskundigen. Bij de Nachtwacht was er een rondleiding voor blinden en slechtzienden, bij Avercamp’s Winterlandschap met schaatser was een uitleg in gebarentaal met een acteur. Ook zijn er in het Rijks rondleidingen voor mensen met dementie.

‘Toegankelijkheid gaat ook over bejegening en gastvrije ontvangst’, zegt Illya Soffer. Daarom is er meer inspanning nodig om ook vrijetijdsvoorzieningen, zoals parken, musea, festivals, toegankelijker te kunnen aanbieden aan mensen.

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024