Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Meisje aan beeldbellen

De Week van de Toegankelijkheid 2021 zit erop. Net als voorgaande jaren zijn er in alle uithoeken van het land activiteiten georganiseerd. En niet alleen online. Ook op locatie was er genoeg te doen. De versoepelingen van de corona-maatregelen kwamen wat dat betreft voor de Week van de Toegankelijkheid gelukkig op tijd. Het thema Uit & Thuis kwam daardoor ook heel goed tot zijn recht: iedereen moet overal mee kunnen doen, online en op locatie.

Testen en ervaringparcours

In verschillende plaatsen hebben ervaringsdeskundigen samen met lokale politici of ondernemers de proef op de som genomen. Horeca, winkels, stationsomgeving werden op verschillende manieren getest. En een altijd weer succesvolle manier van testen is het ervaringsparcour: neem zelf plaats in een rolstoel of zet een verduisterende bril op en ontdek zelf wat nodig is om je weg te kunnen vinden. Voor veel politici en ondernemers een bijzondere ervaring en verhelderende ontdekking!

Toegankelijke cultuur

Dit jaar was er ook veel aandacht voor toegankelijke cultuur. Verschillende schouwburgen, bioscopen, theatergezelschappen, musea en een dierenpark organiseerden speciale activiteiten met audiodescriptie of gebarentolk. Vaak samen met Stichting Komt het zien!

Online trainingen en bijeenkomsten

Ook was er dit jaar veel aandacht voor digitale toegankelijkheid. Er waren meerdere webinars over online mee kunnen doen. En online trainingen of workshops over het toegankelijk maken van je website en andere online diensten, zoals je online reserveringssysteem.

Sociale toegankelijkheid

We kunnen het niet met cijfers hardmaken, maar we hebben de indruk dat er dit jaar meer dan voorgaande jaren activiteiten waren die aandacht vroegen voor sociale toegankelijkheid: over echt welkom zijn en over hoe je met mensen met een beperking omgaat. Mooi voorbeeld van zo’n activiteit is het overal uitdelen van de Waaier Welkom Bij.

Aandacht van de media

En gelukkig was er ook dit jaar weer volop aandacht voor de Week van de Toegankelijkheid in de lokale media.

Bedankt en tot volgend jaar

We bedanken iedereen die dit jaar (weer) heeft meegedaan aan de Week. We weten zeker dat alle activiteiten stuk voor stuk bijdragen aan het vergroten van het besef waarom toegankelijkheid zo belangrijk is. En dat de overheid, maatschappelijke organisaties en ondernemingen daardoor weer extra stappen zetten om Nederland steeds beter toegankelijk te maken.

En natuurlijk hopen we dat je volgend jaar weer meedoet!

 

 

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024