Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Fietsen die de stoep blokkeren. Een te steile oprit. Reclameborden midden op het trottoir. Een kledingrek breed voor de ingang van een winkel. Het zijn bekende obstakels die stoepen ontoegankelijk maken.

Met de campagne ‘Ruim baan op de stoep’ vraagt Werkgroep Toegankelijk Heemstede deze week aandacht voor deze stoep-ontoegankelijkheid. Voorafgaand aan de campagneweek ging de werkgroep met handhavers op pad.

Handhavers zien met eigen ogen de ontoegankelijkheden

Ter voorbereiding op de campagne ‘Ruim baan op de stoep’ maakte de Werkgroep Toegankelijkheid Heemstede op 16 september met twee handhavers een winkelstraatwandeling. Werkgroepleden in rolstoel en scootmobiel lieten de (on)toegankelijkheden zien. Het werd een wandeling vol eye-openers en werkbare tips.

De wandeling leverde onder andere op:

  • dat de handhavers nu beter weten wat voor mensen met een motorische beperking obstakels zijn in het winkelgebied,
  • veel winkeliers stonden open voor verbeterpunten,
  • een enkele winkelier leerde dat je een hulphond niet mag weigeren in je winkel,
  • verschillende winkeliers zagen dat hun winkel minder toegankelijk is dan zij dachten en gaan bekijken hoe ze dit kunnen verbeteren,
  • en er zijn oplossingen bedacht, zoals een bel met een sticker van een rolstoel eronder om naar binnen geholpen te kunnen worden, zonder dat je hoeft te roepen.

Meer over Ruim baan op de stoep lees je op de website van de Werkgroep Toegankelijk Heemstede.
Winkelstraatwandeling met handhavers levert mooie oogst op

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024