Hoe reageer je als je iemand met een beperking tegenkomt? Ken je iemand met een beperking? Wat is er anders aan iemand met een beperking? En hoe krijg je eigenlijk een beperking? Met dit soort vragen brengt Kim Hameete op Haagse basisscholen het gesprek op gang over hoe het is om te leven met een beperking. En hoe je omgaat met mensen met een beperking. Het levert in de klas vaak mooie gesprekken op.
Kim organiseert de workshop ‘Hoe ga jij met mij om?’ namens Voorall (belangenbehartiger van mensen met een beperking in Den Haag). Ze geeft de workshop samen met vier ervaringsdeskundige vrijwilligers met uiteenlopende beperkingen (visueel, auditief, lichamelijk, verstandelijk of chronisch ziek). De vrijwilligers hebben een opleiding gehad zodat ze hun verhaal duidelijk kunnen vertellen.
Vraag maar raak en voel het zelf
De workshop start met een klassikaal gesprek en met het bekijken van een enkele filmpjes. Daarna gaat de workshop verder in kleine groepjes. Vooral het onderdeel ‘Vraag maar raak’ is populair: alles wat je maar van de ervaringsdeskundigen wilt weten, mogen de leerlingen aan ze vragen.
Maar ook het zelf ervaren van hoe het is om een beperking te hebben, is voor veel leerlingen een speciale ervaring. Met een verduisterde bril je weg vinden door de school, in een rolstoel rijden, gebaren leren, schrijven zonder handen. Voel het maar!
Zeg gewoon ‘hoi’
De workshop heet ‘Hoe ga je met mij om?’, dus ook bejegening komt aan de orde. Wat moet je wel doen? En wat juist niet? Kim: “We geven de kinderen mee dat ze niet moeten gaan smoezen als ze iemand met een beperking tegenkomen. Zeg gewoon ‘hoi’. Om de schroom weg te nemen, doen we vaak de oefening ‘Praat eens met elkaar in een verzonnen taal’. De leerlingen merken dat je eigenlijk altijd wel met elkaar kunt communiceren, ook als iemand niet met jou levelt. Dat is vaak een eye-opener voor ze.”
Geschikte leeftijd
Kim organiseert de scholenvoorlichting al een aantal jaren. Uit ervaring weet ze dat de voorlichting bij leerlingen uit groep 7 en 8 het beste aanslaat. “Op die leeftijd zie je een begin van maatschappelijke betrokkenheid. Ze gaan zelf over dingen nadenken en komen los van wat hun ouders denken of vinden.”
Scholen vinden die mee willen doen
Dit schooljaar doen 38 groepen mee. Door corona is dat iets minder dan gewenst (50 groepen). Het vinden van scholen die mee willen doen, is niet altijd even makkelijk. ‘We beginnen met alle scholen een brief te sturen. Maar dat levert nog niet voldoende aanmeldingen op. Dus we moeten er wel achteraan bellen. Dat kost wel wat tijd. En ook wel wat overredingskracht, want scholen moeten er wel tijd voor vrij maken. Maar als een school eenmaal een keer heeft meegedaan, dan willen ze dat we het jaar daarna weer terugkomen.”
Minder eng
De workshops zijn op elke school anders, maar altijd een succes. De meeste leerlingen zijn onder de indruk om in de klas kennis te maken met mensen met een beperking. Naderhand zeggen de kinderen vaak dat ze de mensen met beperking nu minder eng vinden. Nu ‘onbekend maakt onbemind’ voor veel kinderen in Den Haag niet meer geldt, is er meer respect voor mensen met een beperking. Een grote winst.
Past goed bij thema sociale toegankelijkheid
Deze workshop past natuurlijk heel goed bij het thema van de Week van de Toegankelijkheid 2022: sociale toegankelijkheid. Dus spreekt het je aan, organiseer dan zelf tijdens de Week ook zo’n workshop op een basisschool in jouw gemeente.
Tip van Kim: “Het belangrijkste is de ontmoeting. Ga gewoon het gesprek aan met de kinderen. En zoek eventueel de samenwerking op. Wij werken ook samen met verschillende partners, zoals SGK Sportbelang en Team Sport Service. We helpen elkaar.”
Meer weten? Bekijk de website HoeGaJijMetMijOm.nl
Heb je vragen, stuur een mail naar info@weekvandetoegankelijkheid.nl