Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

wandelgroep zintuigelijke wandeling

Het zijn speciale wandelingen, de zintuigelijke stadswandelingen van Stichting Oren en Ogen tekort. In de Week van de Toegankelijkheid kun er gratis aan deelnemen. Twee wandelingen voor mensen met een visuele beperking (Closed eyes tour) en twee wandelingen voor mensen met een auditieve beperking (Hands on tour). Maar de wandelingen zijn zeker ook leuk voor wandelaars die goed kunnen zien en horen! Zet al je zintuigen open!

Closed eyes tour: Het nieuwe hart van Rotterdam

“We staan hier op de geboorteplek van Rotterdam: met beide voeten stevig op de oude bedding van de Rotte. Als je nu je linkerhand strekt met gespreide vingers, dan wijst elke vingertop naar een van de vijf bijzondere gebouwen van het nieuwe hart van Rotterdam. Deze zijn gebouwd tussen 1980 en 2014. U kent vast de Kubuswoningen en de Markthal”.

Zo begint deze unieke tour waarbij je meer dan alleen je ogen gebruikt. Tast de vormen van de Blaaktoren, de kubuswoningen en de Markthal in miniatuur zelf tot in detail af. Luister naar het hart van Rotterdam. Leer de geuren van de Markthal kennen. Speciaal voor mensen met een visuele beperking, maar ook verrassend interessant voor mensen die goed kunnen zien.

Woensdag 5 oktober en donderdag 6 oktober vanaf 11.30 uur.

Aanmelden voor de Closed eyes tour kan via de website van Oren en Ogen tekort

Hands on tour: Stromend Rotterdam

Een rondleiding – deels over water – met een getrainde gids die het verhaal vertelt in gebarentaal en de stad met alle zintuigen tot leven brengt. Gebarentaal is heel beeldend. Maak kennis met de dovencultuur en kom er achter dat je een heel eind komt in je communicatie met je handen en de juiste mimiek.

De Hands-on tours verrassen, te verbazen en verwonderen. De tour is vooral geschikt is voor mensen die de gebarentaal vaardig zijn, maar zeker ook voor (slecht)horenden. Ga mee en beleef de stad in gebaren!

Vanuit de eerste gedempte haven van Rotterdam maak je deels per watertaxi een kleine reis op en over het Rotterdamse Maaswater, door heden en verleden. Langs oude boten tot hypermoderne cruises, van authentiek hotel New York tot het grootste wooncomplex van Nederland, de verticale stad De Rotterdam van Rem Koolhaas.

In deze rondleiding is alles te vinden wat Rotterdam vertegenwoordigt: de daadkracht van de arbeiders, de droom van een mooie toekomst, de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, de Maas en de haven die Rotterdam tot een wereldstad maakte.

Vrijdag 7 oktober en zaterdag 8 oktober om 11.00 uur.

Aanmelden voor de Hands on tour kan via de website van Oren en Ogen tekort

Gratis in de Week van de Toegankelijkheid

Deze vier stadswandelingen van Oren en Ogen tekort worden gratis aangeboden door gemeente Rotterdam en Rotterdam Onbeperkt. Ook na de Week van de Toegankelijkheid kun je meedoen aan een zintuigelijke stadswandeling; niet alleen in Rotterdam, maar ook in Haarlem, Groningen, Dordrecht, Utrecht en Delft. Meer informatie over de zintuigelijke wandelingen vind je op de website van Oren en Ogen tekort.

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024