Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Dit jaar staat deze week in het teken van ‘Lekker vrij – doen wat je zelf wilt’. Ook in Zwolle wordt hier aandacht aan besteed. De stichting Toegankelijk Zwolle heeft diverse activiteiten gepland. Dinsdag 2 oktober is er in het sportcentrum van het Deltion College een rolstoelbasketbaltoernooi en donderdag 4 oktober wordt de binnenstad van Zwolle gekleurd. (Bron: de Swollenaer)

Tijdens het rolstoelbasketbaltoernooi strijden teams tegen elkaar om de Toegankelijkheidsbokaal. Wie mee wil doen kan zich opgeven via a.blok@travers.nl. Het programma start om 18.00 met broodjes en soep. Het toernooi begint om 19.15 uur.

Mapping Event

Toegankelijkheid begint bij het beschikken over de juiste informatie. Welke locaties zijn wel en niet rolstoel-toegankelijk? De app Wheelmap biedt hiervoor uitkomst. Deze app geeft weer of een locatie rolstoeltoegankelijk is en of er een invalidentoilet aanwezig is. Wheelmap is ‘open source’ zodat iedereen die een locatie wil toevoegen dit kosteloos kan doen. Op deze manier blijft de informatie up-to-date en kan de kaart zich snel vullen met de vele locaties die Zwolle herbergt. Op dit moment staat de kaart van Zwolle nog vol met grijze, niet geïnventariseerde locaties. Het Mapping Event wil de kaart van Zwolle komend jaar kleuren met locaties die toegankelijk zijn (groen) en niet toegankelijk zijn (rood). Dit start donderdag 4 oktober om 14.00 uur bij het beeld De Glazen Engel op de Grote Markt. Vanaf daar gaat het de stad in met ervaringsdeskundigen om zoveel mogelijk locaties te inventariseren. Iedereen die mee wil doen is van harte welkom.

Festival Loket

Om ervoor te zorgen dat vanaf het komende festivalseizoen meer Zwolse festivals aandacht hebben voor mensen met een beperking wordt in de Week van de Toegankelijkheid het Festival Loket geopend. Een jaar lang gaan ervaringsdeskundigen van Toegankelijk Zwolle organisatoren adviseren op het gebied van toegankelijkheid. Dit wordt gedaan door middel van 'huisbezoeken', kennissessies en activiteiten, “want toegankelijkheid is niet alleen praktisch, het biedt ook artistieke kansen”, aldus de organisatie. Op maandag 1 oktober zal Toegankelijk Zwolle het startsein gegeven voor het Festival Loket.

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024